Να αρθεί μέχρι τον Ιούνιο το βέτο της Σόφιας για τα Σκόπια, ζητά ο επίτροπος Διεύρυνσης
ΕΕ:
Η Βουλγαρία πρέπει να άρει το βέτο της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ έως τον Ιούνιο, δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχελί, αν και τα σημάδια από τη Σόφια δείχνουν ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί.
Η ένταξη των Βουλγάρων ως επίσημα αναγνωρισμένης μειονότητας στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντόφσκα στη διεθνή διάσκεψη στη Σόφια – «Η ΕΕ συναντά τα Βαλκάνια» την Τρίτη. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Επίτροπος Βαρχελί.
«Σε αυτό το στάδιο, πρέπει πρώτα να το εκπληρώσουν (την προϋπόθεση για αλλαγές στο σύνταγμα) πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις μαζί τους», είπε η Γκεντόφσκα.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με το βουλγαρικό βέτο δεν θα επιλυθεί σχεδόν σίγουρα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις στη Σόφια.
Ο Βαρχελί υποσχέθηκε να έρχεται στη Σόφια όσο συχνά χρειάζεται, ώστε να ληφθεί απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
«Δεν έχουμε χρόνο. Ο πόλεμος μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Βαρχελί στη Σόφια. «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος που μιλάμε ακόμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Νόμιζα ότι λύσαμε αυτό το ζήτημα πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα είναι ξανά στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Τα προβλήματα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τη Βόρεια Μακεδονία. Γενικότερα, το βουλγαρικό βέτο δυσκολεύει στις Βρυξέλλες να αναλάβουν πιο σοβαρές δεσμεύσεις για την ενοποίηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον του Κρεμλίνου.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους πλησιέστερους γείτονές μας από τα Σκόπια, καθοδηγούμενοι από την κοινή προσπάθεια να ξεπεραστούν οι τεχνητοί διχασμοί που προκάλεσε το γιουγκοσλαβικό καθεστώς. Επενδύουμε πόρους και πολιτικό κεφάλαιο σε μια προσπάθεια να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που θα επιτρέψουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των Σκοπίων να αναπτυχθεί σε γερές βάσεις», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντόβσκα κατά τη διάρκεια του φόρουμ.
Πρόσθεσε ότι η οικοδόμηση προβλέψιμων και πιστών σχέσεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί πολιτική βούληση και εξαρτάται από συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι από προθεσμίες.
Η Γκεντόβσκα, η οποία εκπροσωπεί το λαϊκιστικό κόμμα στην κυβέρνηση, «Υπάρχει τέτοιος λαός», έχει πολύ διαφορετική άποψη για τη Βόρεια Μακεδονία, συγκριτικά με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ. Το κόμμα της υπουργού Εξωτερικών δεν υποστηρίζει την πολιτική των παραχωρήσεων προς τα Σκόπια.
Ωστόσο, ο Πέτκοφ είναι υποστηρικτής μιας πιο φιλελεύθερης γραμμής και στην αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε να επιλύσει το ζήτημα του βέτο εντός έξι μηνών.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός άλλαξε θέση και είπε ότι η άρση του βέτο συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας της στην ΕΕ μειώνεται. Αναγνώρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη αποδεκτή λύση για τη Σόφια και τα Σκόπια και τα ιστορικά ζητήματα πρέπει να αφεθούν στην κοινή ιστορική επιτροπή.
«Νομίζω ότι έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια λύση τώρα, η οποία θα εγγυηθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν είναι ώρα να περιμένουμε μήνες και χρόνια. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την περιοχή και την μέλλον», είπε επίσης.
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr