«Aristotle- Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century»
Διεθνές Συνέδριο του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ: :
Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο «Aristotle-Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century», με συνδιοργανωτές: το United Nations Sustainable Solutions Network (Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, SDSN), την Ακαδημία Αθηνών, και το China Confucius Foundation.
Τη διοργάνωση του Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του XXV World Congress of Philosophy, Rome 2024, του Δήμου Αθηναίων και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στηρίζουν, επίσης, τα εξής ακαδημαϊκά ιδρύματα: China Development Research Foundation, Ερευνητικό Κέντρο ATHENA και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (School of Economics and Business Institute Confucius).
Η κα Δήμητρα Σφενδώνη Μέντζου μίλησε στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση για το συνέδριο και τη σημασία του. Δείτε την ΕΔΩ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει κορυφαίους μελετητές από την Κίνα, την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ηθικής για τον 21ο αιώνα, η οποία θα αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις αντλώντας παράλληλα από την αρχαία σοφία της Κίνας και της Ελλάδας. Οι κύριοι οδηγοί στην αναζήτηση αυτή θα είναι ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος».
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Ιουλίου στην Ακαδημία Αθηνών και στις 6-8 Ιουλίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (6/7), στα αρχαία Σταγείρα (7/7), με τη φιλοξενία του Δήμου Αριστοτέλη και στην αρχαία Μίεζα (8/7), με τη φιλοξενία του Δήμου Νάουσας. Την ευθύνη της διοργάνωσης για τις τρεις αυτές ημέρες έχει αναλάβει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με του διοργανωτές «Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ και στους ανωτέρω δύο εμβληματικούς τόπους μιας τέτοιας κλίμακας και σπουδαιότητας συνάντηση των δύο πολιτισμών, της αρχαίας Κίνας και της αρχαίας Ελλάδος, η επίδραση των οποίων άφησε και συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της σε όλον τον κόσμο».
Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν μόνον οι προσκεκλημένοι ομιλητές. Θα υπάρξει, ωστόσο, ζωντανή μετάδοση για τις δύο Συνεδρίες (6/7/2023 και 8/7/2023).
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου: www.dikam.auth.gr