Τρεμόπουλος: Τα πλούτη, τα κάλλη και η δόξα δεν είναι ποτέ αρκετά για κάποιους γιατί η εξουσία διαφθείρει!
Οι τοποθετήσεις της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης:
«Η εξουσία διαφθείρει όταν δεν υπάρχει ηθικό έρμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ειδικά όταν κανείς εκλέγεται και εκπροσωπεί τους πολίτες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με αφορμή το σκάνδαλο Καϊλή, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τα άλλα, η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στήριξε το αίτημα 14 δημοτικών συμβούλων για εφαρμογή της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Μ. Τρεμόπουλος, είπε πως ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη και τις εκκρεμείς δίκες. Ότι υπάρχει ένδεια έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023, με σοβαρές ελλείψεις σε βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων ειδικά σε εποχή ενεργειακής κρίσης. Ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τα Κεραμεία Αλλατίνη έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα άλλων παρεμβάσεων (ΦΙΞ, αλευρόμυλοι Αλλατίνη, Μαρίνα Καλαμαριάς, “σχέδιο ALUMIL” για τη Δυτική Είσοδο), που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ευρύτερου Ρυθμιστικού Σχεδίου και Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, για να ξεπουλήσουν σε επιχειρήσεις real estate εμβληματικούς χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστικά μνημεία ή αποτελούν πράσινους χώρους και να τα μετατρέψουν σε δήθεν “τοπόσημα” εμπορικής εκμετάλλευσης. Η οικολογική πρόταση είναι η αξιοποίηση του χώρου για τη δημιουργία ενός δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και η ενοποίησή του με το πάρκο της Ν. Ελβετίας. Επίσης, ότι ήταν αναμενόμενη η αποτυχία της διοίκησης να εκπληρώσει την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%.
Η 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε με την κατάθεση αιτήματος εφαρμογής της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, που έδωσαν σε Δημάρχους του 15% όπως ο κ. Ζέρβας την απόλυτη και ενισχυμένη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και οδήγησαν στην απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του στις Επιτροπές. Με το αίτημά τους οι 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι που το υπογράφουν, ζητούν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της σύνθεσης των Επιτροπών και να επαναφερθούν όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ και σύμφωνα με την εκφρασμένη βούληση των πολιτών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Διοίκησης να αποσύρει τα θέματα των οποίων οι εισηγήσεις προέρχονται από τις δύο επιτροπές μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η πλειοψηφία τους αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Μ. Τρεμόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάζει την απόσταση των τερμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Έπρεπε δηλαδή να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο όπως ίσχυε πριν τις εκλογές και όχι οι δήμαρχοι του 15% όπως ο κ. Ζέρβας να κυριαρχούν απολύτως στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, που μάλιστα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες». Για τους λόγους αυτούς, ο Μ. Τρεμόπουλος στηρίζει το αίτημα εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής. Παρόλα αυτά αποφάσισε να παραμείνει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί αποτελεί την ελάχιστη δυνατότητα που δίνεται στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συζητήσουν για τα σοβαρά θέματα της πόλης αλλά θα απέχει από την ψήφιση των θεμάτων που έχουν παραπεμφθεί από τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση ψηφίσματος για τον πυροβολισμό από αστυνομικό του 16χρονου Ρομά. Ο κ. Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε μια διαφορετική προσέγγιση στο σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση, με πιο προσεκτική διατύπωση, έτσι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του σώματος. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη δικαιολογημένη ένταση που έχει δημιουργηθεί στις κοινότητες των Ρομά λόγω του πυροβολισμού από αστυνομικό κατά του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του (πλέον τον θάνατό του) επειδή έφυγε με το ΙΧ του χωρίς να πληρώσει βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Η παραβατικότητα αυτού του επιπέδου δε δικαιολογεί ούτε τη χρήση όπλου, ούτε την καταδίωξη, ούτε τη χρήση αστυνομικής βίας. Επιπλέον, η ανακοίνωση από την κυβέρνηση την ίδια μέρα και παραμονές επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου παροχής επιδόματος 600 ευρώ στους αστυνομικούς όπως και η προσπάθεια συγκάλυψης σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις εκλαμβάνονται ως επιδοκιμασία των τακτικών βίας. Αυτό που χρειάζονται οι Ρομά είναι στήριξη από την πολιτεία και βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους και όχι τροφοδότηση της έντασης. Το ΔΣΘ εύχεται την ταχεία ανάρρωση του θύματος, συμπαραστέκεται στους γονείς και στην κοινότητα των Ρομά, θεωρεί την επίθεση υπερβολική, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των ομάδων ΔΙΑΣ και ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, επισήμανε την αξία της εκπαίδευσης των αστυνομικών που στις τάξεις τους συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα και τροχονόμοι ή και άνθρωποι ευαίσθητοι σε θέματα προσφύγων, στους οποίους πρέπει να καλλιεργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα.
Κατά τη συνεδρίαση, η εκπρόσωπος πολιτών και συλλογικοτήτων της πόλης «SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ!», Ελένη Ιωαννίδου, εξέφρασε την ανησυχία των πολιτών για την κοπή των 2.000 δένδρων για το «βαθύ» κλάδεμα 40.000 δένδρων και για τις 4.000 κενές δενδροδόχους καθώς επίσης και για την κατάσταση του δάσους του Σέιχ Σου. Επισήμανε ότι καθηγητές της Δασολογίας με ειδίκευση στα αστικά δέντρα, μετά από αυτοψία που έκαναν, θεωρούν ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των δέντρων είναι επικίνδυνα και πρέπει να κοπούν. Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να σταματήσει τη μαζική και αναίτια κοπή των δέντρων χωρίς επιστημονικά κριτήρια, ξεκινώντας από την καταψήφιση της κοπής 73 δέντρων μεταξύ των οποίων 41 δέντρα στην Αρχαία Αγορά που συμπεριλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη. Δυστυχώς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση με αφορμή την ανάρτηση πανό από ενεργούς πολίτες και δεν ολοκληρώθηκε η παρέμβαση της κ. Ιωαννίδου.
Στην κεντρική τοποθέτησή του στην 21η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Καϊλή, που απέδειξε ότι «τα πλούτη, τα κάλλη και η δόξα δεν είναι ποτέ αρκετά για κάποιους καθώς η εξουσία διαφθείρει όταν δεν υπάρχει ηθικό έρμα που είναι ιδιαίτερο κρίσιμο όταν κανείς εκλέγεται και εκπροσωπεί τους πολίτες ειδικά σε έναν κορυφαίο θεσμό όπως το Ευρωκοινοβούλιο». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον πατέρα της, κ. Αλέξανδρο Καϊλή, που «συντόνιζε εδώ και χρόνια ένα πολυμελές και ιδιοτελές κύκλωμα στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Το κύκλωμα αυτό είχε αναγάγει σε… επιστήμη τους ‘πρόχειρους διαγωνισμούς’ (δηλ. τις απευθείας αναθέσεις), διασπώντας και δίνοντας 465 έργα μέχρι 45.000 ευρώ σε ημετέρους, τα περιβόητα 45άρια. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν υλοποιηθεί έργα που δεν έγιναν ποτέ και υπέγραφαν συμβάσεις έργου με πρόσωπα που δεν πατούσαν ποτέ στις υπηρεσίες τους». Ο Μ. Τρεμόπουλος κάλεσε τη Δικαιοσύνη «που μετά τις καταγγελίες μας ανακάλυψε επιτέλους πώς λειτουργούσε το κύκλωμα και έχει εκδώσει βουλεύματα -καταπέλτες, δεν θα πρέπει να δώσει άλλες αναβολές. Η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει και να αποδοθούν ευθύνες για όλα αυτά που επί χρόνια καταγγέλλουμε με στοιχεία». Ο κ. Μ. Τρεμόπουλος, καλή τη πίστει θεωρούσε πως ένα υψηλό εισόδημα όπως του Δημάρχου Θεσσαλονίκης που φτάνει το 1.100.000 το χρόνο σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες αποτελεί εγγύηση ότι κάποιος δεν θα βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι, αλλά δυστυχώς οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Καϊλή αφαιρούν το ηθικό πλεονέκτημα που θα είχε κάποιος με χρήματα έτσι ώστε να μην εμπλέκεται σε «δύσοσμες καταστάσεις». Η αναφορά αυτή του Μ. Τρεμόπουλου θεωρήθηκε παραλληλισμός και προκάλεσε την αντίδραση όλων σχεδόν των παρευρισκόμενων αντιδημάρχων. Ζητήθηκε μάλιστα η διαγραφή της από τα πρακτικά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Μ. Τρεμόπουλος συνέχισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην καθυστερημένη αποστολή των εισηγήσεων της Ημερήσιας Διάταξης και μάλιστα για σοβαρά θέματα όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023, την απόδοση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2023 κ.α. πρέπει να δίνεται επαρκής χρόνος στους Δημοτικούς Συμβούλους έτσι ώστε να μπορούν να συζητηθούν τοποθετηθούν ως παράταξη. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από τη διοίκηση όπως το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων. Έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της Διοίκησης για την προώθηση του από 4.4.2022 ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα συνέχισης υλοποίησης του προγράμματος υποδοχής αιτούντων άσυλο (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ) καθώς επίσης και για τις καθυστερήσεις στην ανάθεση της συντήρησης της Ν. Παραλίας αλλά και στα προβλήματα θέρμανσης και χώρων υγιεινής, που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες του Δήμου.
Κλείνοντας την κεντρική του τοποθέτηση ο κ. Τρεμόπουλος και με αφορμή πόρισμα του ΑΠΘ για 55 χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν σε δείγματα αέρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και την παραπομπή σε δίκη υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΛΠΕ για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ζήτησε την εγρήγορση του Δήμου Θεσσαλονίκης για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που διασκορπίζεται σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτίθεται να στηρίξει τη διοίκηση σε οποιαδήποτε γενναία πρωτοβουλία που θα αναλάβει.
Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος 2023 ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην ένδεια έργων στις νέες ενδείξεις του Τεχνικού Προγράμματος. Από το Τεχνικό Πρόγραμμα λείπουν σημαντικά έργα για την πόλη που είχαν εξαγγελθεί από την Διοίκηση, όπως:
- Μελέτη ή έργο στην Πλατεία Ελευθερίας που από ότι φαίνεται θα παραμείνει πάρκινγκ για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο χωρίς να έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας για κατασκευή υπόγειου parking.
- Ανάπλαση Πλατείας Αριστοτέλους: Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 περιλαμβάνεται μόνο η μελέτη που και γιαυτήν δεν έχει υπογραφεί ακόμα σύμβαση με τον μελετητή και το χρονοδιάγραμμα θα είναι 14 μηνών, δηλαδή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
- Deck στην Παραλία: Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 περιλαμβάνονται μόνο οι σχετικές μελέτες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ανατεθεί.
- Ανακατασκευή της Πλατείας Διοικητηρίου: Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2023.
Επίσης, λείπουν από τους σχεδιασμούς του Δήμου για το επόμενο έτος:
- έργα και μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων που είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν ειδικά με τη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης
- νέοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι που προβλέπονται από ψηφισμένους σχεδιασμούς όπως το ΣΒΑΚ
- νέα σχολικά κτίρια τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει οξύτατο πρόβλημα με την σχολική στέγη και δεν βρίσκονται ακίνητα κατάλληλα για μίσθωση. Υπάρχει μόνο μία νέα ένδειξη που αφορά σε ανάθεση μελέτης για έναν νέο νηπιαγωγείο
- βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων, νέα πράσινα δώματα, έργα ΑΠΕ (πχ φωτοβολταϊκά). Το μόνο έργο “πρασίνου” είναι ένα συνεχιζόμενο έργο, με πίστωση 280.000 € για το 2023 που αφορά σε ανακατασκευή δενδροδόχων καθώς επίσης και η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών.
Για το θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητας – φωτισμού και δημοτικού φόρου, ο Μ. Τρεμόπουλος ανέφερε ότι τελικά όπως ήταν αναμενόμενο δεν τηρήθηκε η προεκλογική λαϊκίστικη δέσμευση της Διοίκησης για μείωση των τελών κατά 50% που είχε δώσει μάλιστα στον κ. Ζέρβα και στην παράταξή του τη «διαφορά στήθους» από τον αμέσως προηγούμενο συνδυασμό για να πάει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αθροιστικά, τα τέλη από το 2019 μειώθηκαν μόλις κατά 30% και παρόλο που είναι προεκλογική χρονιά η διοίκηση δεν κατάφερε να προχωρήσει σε νέα μείωση καθώς «τέλειωσε το λάδι της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Τρεμόπουλος.
Σχετικά με τη γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή «Κεραμείων Αλλατίνη», ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Νίκο Παπαμίχο, «το κρίσιμο μέγεθος είναι η πυκνότητα, δηλαδή πόσοι άνθρωποι κατοικούν σε κάθε στρέμμα πολεοδομημένου χώρου. Είτε αυτοί είναι συγκεντρωμένοι σε ψηλά κτίρια είτε σε χαμηλά, θα χρειαστούν τις ίδιες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, την ίδια έκταση δημόσιων και πράσινων χώρων, τους ίδιους χώρους εργασίας, αναψυχής, εμπορίου κλπ., το ίδιο οδικό δίκτυο. Επομένως, όταν αυξάνοονται οι κάτοικοι μιας περιοχής χωρίς να προβλέπονται οι ανάλογες κοινωνικές υποδομές από τα πολεοδομικά σχέδια, προφανώς η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα επιδεινωθεί». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα ψηλά κτίρια καταναλώνουν 100% περισσότερη ενέργεια ανά τ.μ. από τα συμβατικά κτίρια (το καλοκαίρι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για ψύξη ενώ το χειμώνα ειδικά στους ψηλούς ορόφους η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη επομένως υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση για θέρμανση). Αντίστοιχα, διπλάσιες είναι και οι εκπομπές CO2. Επίσης, σημαντικά αυξημένη είναι και η κατανάλωση ενέργειας κατά την κατασκευή ενός ψηλού κτιρίου σε σχέση με ένα συμβατικό ίδιων τ.μ. λόγω μεγαλύτερων απαιτήσεων σε θεμελίωση και σε χαλύβδινο σκελετό. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, είναι αυξημένο σε ένα ψηλό κτίριο σε σχέση με ένα συμβατικό ίδιων τ.μ. με αποτέλεσμα να είναι και πολύ ακριβό το κόστος κτήσης ενός διαμερίσματος και να μην είναι προσβάσιμο στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σημαντικό τμήμα της περιοχής είναι εκτός σχεδίου, ενώ για την εφαρμογή των ήδη ενταγμένων στο σχέδιο περιοχών εκκρεμούν πολλές απαλλοτριώσεις. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι μια επέκταση της οικοδομήσιμης περιοχής της πόλης, που θα ανοίξει τις ορέξεις και στους παρακείμενους δήμους – και ιδιαίτερα στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος επιδιώκει να θέσει εντός σχεδίου πόλης και να κάνει διαθέσιμη προς οικοδόμηση όλη την περιοχή από τα Κεραμεία μέχρι την Περιφερειακή Οδό και από εκεί μέχρι τα κοιμητήρια. «Το συγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα άλλων παρεμβάσεων (ΦΙΞ, αλευρόμυλοι Αλλατίνη, Μαρίνα Καλαμαριάς, “σχέδιο ALUMIL” για τη Δυτική Είσοδο), που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ευρύτερου Ρυθμιστικού Σχεδίου και Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, για να ξεπουλήσουν σε επιχειρήσεις real estate εμβληματικούς χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως πολιτιστικά μνημεία ή αποτελούν πράσινους χώρους και να τα μετατρέψουν σε δήθεν “τοπόσημα” εμπορικής εκμετάλλευσης». Και όλα αυτά σε μια πόλη που είναι ήδη κορεσμένη πολεοδομικά και που θα έπρεπε να αποκεντρωθεί και να πάψει οποιαδήποτε οικοδομική επέκταση ή “πύκνωση” της πόλης, να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου και να δημιουργηθούν δασικοί διάδρομοι με το Σέιχ Σου (ιδανικά μέσα από πρώην κοίτες χειμάρρων). Η πρόταση της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ είναι η αξιοποίηση του χώρου για τη δημιουργία ενός δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και η ενοποίησή του με το πάρκο της Ν. Ελβετίας, υλοποιώντας έτσι και τους αρχικούς σχεδιασμούς του σχεδίου πόλης που προέβλεπε για την ευρύτερη περιοχή τη δημιουργία χώρων πρασίνου 165 στρεμμάτων. Για τους παραπάνω λόγους ο Μ. Τρεμόπουλος καταψήφισε την εισήγηση της Διοίκησης για θετική γνωμοδότηση επί της μελέτης.
Για το θέμα της απόδοσης σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων, ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν δικαστικά επιπλέον 600-1.200 € για την τετραετία 2018-2021 θεωρώντας ότι το ποσό που δίνεται από τον Δήμο δεν επαρκεί. Για τους λόγους αυτούς καταψήφισε την εισήγηση της Διοίκησης για απόδοση 250€ + ΦΠΑ στους δικαιούχους υπαλλήλους ΜΑΠ που δεν τους αποδόθηκαν κατά την τριετία 2018-2020.
Για το θέμα της έγκρισης Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Μ. Τρεμόπουλος τοποθετήθηκε θετικά καθώς αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που όμως παρουσιάζει ελλείψεις όπως ειδική μέριμνα για τις μετανάστριες, οι οποίες εκτός από τις μορφές βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική βία και παρενόχληση κα) αποτελούν και την κύρια κοινωνική ομάδα από όπου προέρχονται τα περισσότερα θύματα trafficking, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κος Τρεμόπουλος.