Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης είναι “πνεύμονας ζωής” και όχι πάρεργο
Ολοκληρωμένο πλαίσιο επιτήρησης και ανάπτυξης από την “Ώρα Θεσσαλονίκης”:
Η ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου και συνεπούς πλαισίου παρακολούθησης, πρόληψης, ελέγχου και διαχείρισης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, του Σέιχ-Σου, καθώς και άλλων δασικών εκτάσεων που περιβάλλουν το πολεοδομικό συγκρότημα, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη “Ώρα Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Σάκη Τζακόπουλο.
Πιο συγκεκριμένα:
“Η παράταξη “Ώρα Θεσσαλονίκης” σήμερα που για πρώτη φορά τίθεται σε κατάσταση συναγερμού για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 5) το περιαστικό δάσος της πόλης, καταθέτει ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο μοντέλο διατήρησης και ανάπτυξης των πράσινων “πνευμόνων” της Θεσσαλονίκης.
Μία Θεσσαλονίκη που είναι μία ευρωπαϊκή πόλη με ελάχιστη κάλυψη πρασίνου στις αστικές περιοχές της, με αποτέλεσμα τον υψηλότατο δείκτη δυσφορίας για τους κατοίκους της, συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.
Το μοντέλο ανάπτυξης του περιαστικού δάσους προβλέπει ενδεικτικά:
- Να εκπονηθεί και να γίνει πράξη ένα πλαίσιο διαχείρισης των δασών με πλήρη χαρτογράφηση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της βιοποικιλότητας.
- Να επεκταθεί-συμπληρωθεί το δίκτυο επιτήρησης των δασών και πρόληψης από πυρκαγιές με σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα.
- Να προωθηθούν ειδικά προγράμματα δασικού αθλητισμού, δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
- Να ενισχυθούν τα δασικά οικοσυστήματα απέναντι στα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές.
- Να εφαρμοσθεί ένα ειδικό σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.
- Να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές των περιαστικών δασών και των “πράσινων διαδρόμων” του πολεοδομικού συγκροτήματος.
- Να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία, την Εθνική Πιστοποίηση και τη συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών.
- Να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα προβάλουν το Δίκτυο Μονοπατιών και θα το αναδείξουν ως πόλο έλξης του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης.
- Να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (μελέτες, επεμβάσεις κ.α.) για τη δημιουργία “πράσινων διαδρομών” διασύνδεσης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης (Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης/ Σέιχ Σου-Ορεινός όγκος Χορτιάτη)με την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο.
Η παράταξη “Ώρα Θεσσαλονίκης” επεξεργάζεται ήδη ένα πρόγραμμα πρόληψης, αλλά και κατάσβεσης πυρκαγιών, που θα συμβάλει συνδυαστικά και αποτελεσματικά, και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα αφορά τη συλλογή ομβρίων υδάτων, προκειμένου να προστατεύονται περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος από πλημμυρικά συμβάντα, ενώ παράλληλα το ίδιο αυτό σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί υπό συνθήκες, στις περιόδους υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών, προληπτικά, με ειδικούς ψεκαστήρες επί πυλώνων. Το ίδιο σύστημα σε επόμενη φάση θα δύναται να λειτουργήσει και στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης φωτιάς κυρίως σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα” όπως ολοκληρώνεται η πρόταση της παράταξης “Ώρα Θεσσαλονίκης”.