Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε αίτημα αναπομπής στην ΠτΔ για το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το νερό
Για να σταματήσει η ιδιωτικοποίησή του :
Χθες Τρίτη 21 Μαρτίου, το νερό πέρασε σε προχωρημένη φάση ιδιωτικοποίησης με τις ψήφους της ΝΔ και την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει αίτημα αναπομπής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου στην ΠτΔ ζητώντας της να πάρει θέση.
Η ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφανθεί ρητά ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Καλούμε την πρόεδρο, ως μάλιστα και πρώην επικεφαλής του ΣτΕ, να πράξει το αυτονόητο: να σεβαστεί τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, πράγμα που δεν έκανε η κυβέρνηση, και να αναπέμψει το ψηφισθέν νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό.
Το αίτημα του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:
Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Θέμα: Αίτημα Αναπομπής στην ΠτΔ για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού.
Όπως είναι γνωστό, με τα άρθρα 114 και 115 του νόμου 4964/2022 επαναμεταβιβάστηκε στο λεγόμενο «Υπερταμείο» η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κατά παράβαση των αποφάσεων 190 και 191 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μεταβίβαση αυτή είχε ακυρωθεί ως αντισυνταγματική. Με τη μέθοδο αυτή, το Δημόσιο δεν ασκεί πλέον τον έλεγχο επί των δύο μεγαλύτερων φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, μολονότι τούτο κρίθηκε αντισυνταγματικό με τις προαναφερθείσες αποφάσεις του ΣτΕ.
Σε συνέχεια της νομοθετικής αυτής τακτικής, η οποία αποτελεί πράγματι συνταγματική εκτροπή, ψηφίστηκε την 21/3/2023 από τη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής κ.λπ.»
Με το νομοσχέδιο αυτό, ακόμα και η εποπτεία του Δημοσίου επί του συνόλου των φορέων υδροδότησης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΥΑ, περιέρχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία μετονομάζεται ήδη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Το νερό αντιμετωπίζεται εφεξής ως εμπορικό προϊόν και με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται ουσιαστικά η
ιδιωτικοποίησή του. Και τούτο διότι η υπαγωγή σε Ρυθμιστική Αρχή αφορά μόνον εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγοράς και δεν μπορεί να περιλαμβάνει το νερό και τους φορείς υδροδότησης της χώρας, οι οποίοι δεν αποτελούν εμπορικές επιχειρήσεις και δεν δραστηριοποιούνται υπό συνθήκες ανταγωνισμού.
Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος ιδιωτικοποίησης του νερού και των υπηρεσιών υδροδότησης της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των ΟΤΑ, των ίδιων των φορέων υδροδότησης και συναφών φορέων.
Το γεγονός αυτό οδήγησε επίσης στην καταψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας αυτού, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Με την πρόσφατη (20/03/2023) έκδοση των αποφάσεων 7/2023 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαπιστώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η μη συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου προς τις αποφάσεις της Ολομέλειάς του. Το Δημόσιο διατάχθηκε, ως εκ τούτου, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επιστροφή, εντός έξι μηνών το αργότερο, των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Είναι λοιπόν πλέον
αδιαμφισβήτητο ότι τόσο οι ΔΕΥΑ, οι οποίες είχαν παραμείνει εκτός Υπερταμείου, όσο και οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ως αρμόδιοι φορείς παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, πρέπει να τελούν υποχρεωτικά και αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, η μεταχείριση των φορέων αυτών ως εμπορικών επιχειρήσεων και του νερού ως εμπορικού προϊόντος, με την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα Ρυθμιστικής Αρχής, είναι απολύτως αντισυνταγματική.
Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για το σύνολο του ελληνικού λαού, θεωρούμε ότι συντρέχει η εξαιρετική περίπτωση ασκήσεως της αρμοδιότητάς σας για αναπομπή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, προκειμένου να επιψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών” κατέληξε η επιστολή η οποία έχει και τις υπογραφές των βουλευτών του ΜέΡΑ25.