Τι συμβαίνει με τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη;
Από την Πόλη Ανάποδα:
Στη χθεσινή (26/6) Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για ειδικά και γενικά ζητήματα που αφορούν τη σχολική στέγη στον Δήμο μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το 89ο Δημοτικό Σχολείο, η στάση της διοίκησης ήταν θετική, δείχνοντας ξανά ότι η κινητοποίηση των κατοίκων και των γονέων φέρνει αποτελέσματα. Άλλες μάχες βέβαια, παραμένουν ανοιχτές.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση της Μαρίας Κέκη, και κάποια σημεία από τις απαντήσεις του Δημάρχου:
«Κύριε Πρόεδρε,
Εδώ και μερικούς μήνες εκτυλίσσεται μια επιχείρηση μετεγκατάστασης σχολικών μονάδων από λυόμενα κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, βασίζεται σε εκθέσεις των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου που τα κρίνουν ακατάλληλα (εκθέσεις οι οποίες ως τώρα δεν μας έχουν κοινοποιηθεί παρότι τις έχουμε ζητήσει επανειλημμένα προφορικά και γραπτά).
Πρόκειται για το 89ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και, εδώ και λίγες μέρες, για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για το οποίο μαθαίνουμε -και πάλι μέσω διαρροών και φημολογιών αρχικά- ότι υπάρχει πρόταση να μεταφερθεί στο 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο (Κασσάνδρου), παρότι στο εν λόγω σχολείο υπάρχει μονοψήφιος αριθμός διαθέσιμων αιθουσών.
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι κτιριακά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία της ευθύνης του Δήμου, τόσο στην προσχολική, όσο και και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ υπάρχουν και αρκετές γειτονιές του Δήμου στις οποίες υπάρχει έλλειμμα σχολικής στέγης. Ειδικά, ως προς τα νηπιαγωγεία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική, αφού πολλά στεγάζονται σε μισθωμένα ισόγεια χωρίς αύλειο χώρο, ενώ οι όποιες λύσεις έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια δεν αφορούν την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, αλλά την εγκατάσταση kibo σε αυλές δημοτικών σχολείων ή ακόμη και τη χρήση χώρων του δημαρχιακού μεγάρου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε η Διοίκηση του Δήμου να μας απαντήσει στα εξής συναφή ερωτήματα:
- α) Ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για τα τρία προαναφερθέντα σχολεία (89ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο – Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης) και τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα, β) πού θα λειτουργούν αυτά τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά, και γ) σε ποια φάση βρίσκεται η εξεύρεση μόνιμης κτιριακής λύσης γι’ αυτές τις σχολικές μονάδες;
- Ποιο είναι το συνολικό άμεσο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για τη σχολική στέγη και ποια βήματα έχει κάνει ως τώρα για την υλοποίησή του; Έχει προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης διδακτηρίων στους χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιοι; Ποιο είναι αυτοί και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον καθένα;
- Τι συμβαίνει με το οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από το «Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα για το οποίο η δημοτική αρχή υποσχέθηκε ότι θα συναινέσει στην ανέγερση ναού εκεί; Είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου ή όχι; Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του οικοπέδου από το υπουργείο Εργασίας ώστε να χτιστεί νηπιαγωγείο που το έχει ανάγκη η περιοχή, όταν λειτουργεί νηπιαγωγείο στην περιοχή της Τούμπας σε ισόγειο πολυκατοικίας;».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα δώσει εφ’ όλης της ύλης απαντήσεις για το ζήτημα της σχολικής στέγης στην ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, σημείωσε τα εξής αναφορικά με τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε η Πόλη Ανάποδα:
- Γνωμοδότηση του ΤΕΕ για τη στατικότητα του 89ου Δημοτικού Σχολείου: Δεν έχει βγει ακόμη, αλλά από όσα διαφαίνονται θα λέει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να ετοιμαστεί σε κοντινό σημείο τοποθέτηση ή ανέγερση νέου κτιρίου.
- 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο: Με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων θα μετακινηθεί στο Δημοτικό Σχολείο στην Κατσιμίδη που στεγάζει μέχρι τώρα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
- Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης): Ο Δήμος έχει ζητήσει από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) να του υποδείξει ποιο σχολείο στην περιοχή έχει επαρκείς διαθέσιμες αίθουσες για τη μεταφορά του και ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Κόπτσης υπέδειξε προφορικά το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο (Κασσάνδρου). Έπειτα από αυτή την πληροφόρηση, η Μαρία Κέκη επεσήμανε στον δήμαρχο ότι ο κ. Κόπτσης, σε επικοινωνία με τις προέδρους των δύο εμπλεκόμενων ΕΛΜΕ, τις ενημέρωσε ότι στο 3ο υπάρχουν 8 αίθουσες οι οποίες για να φτάσουν στις τουλάχιστον 16 απαραίτητες θα πρέπει να χωριστούν με γυψοσανίδες. Τότε ο δήμαρχος έδειξε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε ότι αναμένει την έγγραφη πρόταση της ΠΔΕ ώστε να δει πώς θα κινηθεί στη συνέχεια ο Δήμος.
- Σχολεία σε λυόμενα κτίρια: Θα ανεγερθούν νέα στη θέση τους, αλλά προηγούνται τα ελαφρά και θα ακολουθήσουν τα βαριάς κατασκευής.
- Θα αναγερθούν κανονικά και τα δύο νηπιαγωγεία πίσω από το Πάρκο για Όλους. Η πιθανολογούμενη ανέγερση ναΐσκου στο σημείο αφορά χώρο 200 τ.μ. εκτός του χώρου που προορίζεται για την ανέγερση των νηπιαγωγείων αυτών.
Παραμένουμε εν αναμονή της ειδικής συνεδρίασης για να ακούσουμε το συνολικό πρόγραμμα ανέγερσης νέων διδακτηρίων που υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει ο δήμαρχος, όπως ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση της παράταξης η Πόλη Ανάποδα.