Τι είναι, σε ποιους τομείς εκτείνεται και αν έχει αρνητικά
5G- Το υπερσύγχρονο δίκτυο που ήρθε για να μείνει :
Το 5G δίκτυο αναμένεται να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα. Δεν είναι λίγοι που μιλούν για την επόμενη βιομηχανική επανάσταση. Όμως τι είναι το υπερσύγχρονο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G και πως θα επηρεάσει την καθημερινότητα μας μέσα στα επόμενα χρόνια;
Τι εννοούμε με τον όρο 5G;
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας γρήγορες ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Το δίκτυο θα είναι πιο σταθερό και θα μπορεί να “σηκώνει πολλούς και ταυτόχρονους χρήστες”. Η μέση ταχύτητα λήψης υπολογίζεται στο 1GBps. Ενώ πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε ανεμπόδιστα ένα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου έξι λεπτά. Μάλιστα για να αντιληφθούμε τη διαφορά 4G με 5G, αρκεί να σκεφτούμε πως η μέση ταχύτητα λήψης για το πρώτο δίκτυο ήταν 200 ΜΒ το δευτερόλεπτο, ενώ για τα 5G 1000MB, 4φορές μεγαλύτερη ταχύτητα δηλαδή!
Τι θα γίνει με το 4G;
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 4G δε θα καταργηθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει παράλληλα με το 5G γιατί δε θα μπορούν όλες οι συσκευές να «σηκώσουν» αυτές τις ταχύτητες και δεύτερον γιατί το 5G δε θα καλύπτεται γεωγραφικά απ’ όλες τις περιοχές.Οι πάροχοι είναι αναγκασμένοι, για να χτίσουν ένα δίκτυο, να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους
Τι έργα χρειάζονται;
Μπορεί στα δίκτυα 4G, οι κεραίες να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια να μην αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο όμως στο δίκτυο 5G αυτό είναι πρόβλημα καθώς απαιτούνται πολλές κεραίες και σε κοντινή σχετικά απόσταση. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τοπίο θα γεμίσει παντού με μίνι κεραίες.
Υπάρχει θέμα με την ακτινοβολία;
Πολλοί όταν ακούνε για το νέο δίκτυο, δεν στέκονται στις καινοτομίες και όσα αυτό θα φέρει, αλλά φέρνουν επί τάπητος το θέμα της ακτινοβολίας. Υπάρχουν, λοιπόν, δυο είδη ακτινοβολίας, η ασφαλή και η επικίνδυνη που σχετίζεται με την ιονίζουσα ή μη ακτινοβολία, αντίστοιχα.
Η ιονίζουσα ακτινοβολία εμφανίζεται σε μήκη κύματος πάνω από το υπεριώδες φως, γνωστές και ως ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο DNA σας χτυπώντας ηλεκτρόνια από τα βασικά μόρια, οδηγώντας σε όγκους και καρκίνο.
Τα ραδιοκύματα χαμηλότερης συχνότητας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας LTE, δεν ιονίζουν, άρα δεν μπορούν να προκαλέσουν τον ίδιο τύπο ζημιάς.
Τομείς επεκτάσεις του 5G
Aπό την 5G τεχνολογία επωφελείται η υγειονομική περίθαλψη καθώς διασφαλίζεται εικοσιτετράωρη παρακολούθηση ασθενών μέσω αισθητήρων που συλλέγουν και αναλύουν πληροφορίες για την υγεία. Η τεχνολογία 5G αναπόφευκτα επηρεάζει και τον κλάδο των μεταφορών και των μετακινήσεων. Δεδομένα που σχετίζονται από την κυκλοφορία των δρόμων μέχρι την αναγνώριση ελεύθερων χώρων στάθμευσης αλλάζουν.
Ειδικότερα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που συντελείται, περιοχές που απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες και αυξανόμενη ρύπανση επωφελούνται σημαντικά από τα πέμπτης γενιάς δίκτυα. Αισθητήρες, έξυπνες συσκευές και ταχύτερη διακίνηση δεδομένων εξασφαλίζουν πρόσβαση και ανάλυση πολλαπλών μετρήσεων με στόχο τον εντοπισμό καιρικών φαινομένων, περιοχών με επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και πηγές ρύπανσης.
Τέλος, καταλυτικός είναι ο ρόλος της 5G τεχνολογίας και στον κόσμο της ψυχαγωγίας, επιτυγχάνοντας καινοτόμες λειτουργίες και εξελίσσοντας την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Το online gaming, η γρήγορη συνδεσιμότητα, η υποστήριξη προηγμένων γραφικών αλλά και η ταυτόχρονη διασύνδεση πολλαπλών χρηστών είναι κάποια από όσα θα βιώνει πλέον ο ενεργός χρήστης.
Αν και ο κορονοϊός άσκησε μεγάλη επιρροή και στο 5G, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του, πλέον φαίνεται πως όλα δείχνουν πως ήρθε για να μείνει.
Ε.Α