Τα ψέματα, ο μαξιλαροπόλεμος και το γαστρονομικά βιβλία
Η 1η Απριλίου:
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;
Την Πρωταπριλιά συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα…Το πρωταπριλιάτικο ψέμαείναι ένα ακόμη ξενόφερτο έθιμο και παρά το γεγονός ότι απαντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή του προέλευση. Είναι όμως έθιμο που γεννήθηκε στην Ευρώπη και υπάρχουν πολλές εκδοχές για αυτό. Εμείς θα αναφέρουμε της 2 επικρατέστερες.
Η πρώτη εκδοχή λέει ότι το έθιμο αυτό γεννήθηκε από τους Κέλτες, ο οποίος ήταν ένας λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1 Απριλίου αν και πάντα εκείνη την εποχή δυσκολεύονταν να ψαρέψουν, έτσι υιοθέτησαν τη συνήθεια να λένε ψέματα για την ποσότητα τον ψαριών που ψάρευαν. Η συνήθεια αυτή με το πέρασμα τον χρόνων έγινε έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή είναι και πιο τεκμηριωμένη ιστορικά και αρχίζει τον 16ο αιώνα συγκεκριμένα στη Γαλλία.
Μέχρι το 1564 την αλλαγή του χρόνου στη Γαλλία τη γιόρταζαν την 1η Απριλίου όμως επί τη βασιλεία του Καρόλου του 9ου άλλαξε και την πρωτοχρονιά την γιόρταζαν 1η του Γενάρη. Υπήρχαν όμως πολλές αντιδράσεις και αρκετοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά όπως είχαν συνηθίσει, δηλαδή την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι για να τους κοροϊδεύουν έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα. Η κοροϊδία τους όμως με τα χρόνια έγινε έθιμο…
Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου
Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση».
Η ιδέα ανήκε στην αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ (1934-2009), την οποία υλοποίησε η γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000.
Η Παγκόσμια Μέρα Μαξιλαροπόλεμου
Ξεκίνησε δειλά το 2008 μέσω διαδικτύου και πλέον διεξάγεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 130 πόλεις του κόσμου (2 Απριλίου 2022).
Η Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου (International Pillow Fight Day), εκτός από την εκτόνωση που προσφέρει, απαιτεί από τον κάθε συμμετέχοντα την καταβολή ενός χρηματικού ποσού, το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς
SanSimera.gr και cyprusalive