Στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών
Ελληνοτουρκικά:
Ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. H τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν
Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πορτογαλία.
Προσδοκούμε κι ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία κι αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τη κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. «Θα είναι προς όφελος όλων αν η Τουρκία αλλάξει πολιτική» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία. «Δεν έχει γίνει αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Πορτογαλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει μια ξεκάθαρη άποψη: την πλήρη αλληλεγγύη τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αλλά και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των δύο αυτών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ και όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ» τόνισε ο Αντόνιο Κόστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Εμείς επιθυμούμε πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι εφικτό να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της ΕΕ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί, υπάρχει μια μεγάλη τουρκική κοινότητα εντός της ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να φτάσουμε τον Μάρτιο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» πρόσθεσε.
Π. Στάνο: Σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας
Τη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.
«Η εξομάλυνσηή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας».
Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα» έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, πχ με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “ γκρίζων ζωνών” ή “ αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Για μια ακόμη φορά και παρότι έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, μαθαίνουμε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για ενδεχόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και διερωτάται: «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με μια τέτοια συνάντηση και για ποιο λόγο να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα αντί πχ στις Βρυξέλλες;».
Με πληροφορίες από το euronews