“Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης”
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή πορεία στο κέντρο της πόλης:
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία διαμαρτυρίας η οποία είχε ως αφετηρία τον χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου επί της Εγνατίας. Σύνολο φοιτητών, καθώς και ακαδημαϊκών διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί της Τετάρτης ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ, έπειτα από 18 συνεχείς μέρες.
Σήμερα έγιναν 33 προσαγωγές εκ των οποίων οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αυτή τη στιγμή, οι διαδηλωτές βρίσκονται επί της Τσιμισκής. Η Εγνατία είναι κλειστή ενώ σύνολο αστυνομικών δυνάμεων υπάρχουν σε όλο το κέντρο.
Ο αριθμός των διαδηλωτών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Παράλληλα, μεταξύ των διαδηλωτών και ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει: ” Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια κατάληψη έπειτα από 17 μέρες . Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από το επίσημο κράτος ή υπό την διοίκηση του ΑΠΘ να προσπαθήσει με ειρηνικά μέσα να τη διαλύσει. Ενώ οι φοιτητές χθες βράδυ αποφάσισαν την ειρηνική διάλυση της κατάληψης, πραγματικά στο παρά πέντε έγινε η κίνηση αυτή από ομάδες της Αστυνομίας, είναι μια ντροπή για το πανεπιστήμιο. Όταν οι φοιτητές ανακοινώνουν πως στις 12 θα λήξουν την κατάληψη και 6 η ώρα το πρωί μπαίνει η αστυνομία, νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να καταλάβουμε πως κάποιοι προκαλούν επίτηδες συνθήκες εντάσεις”.
Δηλώσεις στη κάμερα της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης Κ. Μακεδονίας, έκανε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ο οποίος ανέφερε “πως δεν υπήρχε κάποιο διακύβευμα ασφαλείας εφόσον είχε αποφασιστεί η λήξη της κατάληψης και ο πρύτανης ήταν ενήμερος. Δεν υπήρχε λόγος για κοινωνική ένταση και κλιμάκωση της βίας. Υπάρχουν σοβαρότερες ευθύνες, πολιτικές της κυβέρνησης και της πρυτανείας, η οποία έπρεπε να προστατεύσει το πανεπιστήμιο θεσμικά. Επίσης τόνισε πως δεν έχει σημασία ανά συμφωνεί ή όχι με τα αιτήματα των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ραβδούχους και στρατοπεδευμένη αστυνομία. Σχετικά με το νομοσχέδιο Κεραμέως, δήλωσε πως ο νόμος είναι ιδιαίτερα προβληματικός. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως δεν θα λειτουργήσει, είναι ατελέσφορος. Χρειαζόμαστε ειρήνη,ενίσχυση των πανεπιστημιακών θεσμών, χρηματοδότηση, να λειτουργήσουμε με όρους ασφαλείας. Αυτά είναι τα επίδικα… όχι οι ραβδούχοι και η ένταση.”
Ελένη Ανεσιάδου