Πού θα έπρεπε κανονικά να απορρίπτονται;
Self test :
Μεγάλη ανησυχία, εκτός από ανακούφιση έχει προκαλέσει η διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ καθώς η πλειονότητα των πολιτών εύλογα αναρωτιέται που πρέπει να “πετάει” το τεστ. Η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενημερώσεις. Το αρνητικό τεστ πρέπει να τοποθετείται σε σακούλα και να απορρίπτεται στον κάδο, ενώ τα θετικά σε διπλή. Κανένα από τα δυο δεν πρέπει να καταλήγει στους κάδους ανακύκλωσης.
Ωστόσο, συνολικά αυτά χαρακτηρίζονται ως ιατρικά απόβλητα, δυνητικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ιατρικά απόβλητα είναι μια ποικιλία αποβλήτων που διακρίνονται σε υποκατηγορίες, μια εξ αυτών είναι τα «μολυσματικά απόβλητα» και περιλαμβάνει «απόβλητα που μπορεί να περιέχουν παθογόνα πχ απόβλητα με αίμα ή με άλλες σωματικές εκκρίσεις».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κούγκολος, αναφέρει πως “Τα τεστ μιας χρήσης, όταν απορριφθούν, πληρούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό καθώς ενδέχεται να είναι μολυσμένα με τον ιό SARS CoV2 μέσα στο επίχρισμα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτά, το οποίο προήλθε από τον χρήστη ή με οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά την ίδια έννοια, οποιοδήποτε απόβλητο περιέχει αίμα, περιττώματα, άλλες σωματικές εκκρίσεις ή εξιδρώματα είναι εν δυνάμει μολυσματικό και δεν θα έπρεπε να απορρίπτεται στα αστικά απόβλητα, δηλαδή στον πράσινο κάδο”.
Η χωριστή συλλογή σε ειδικό κάδο τοποθετημένο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπου θα μαζεύονταν όλα αυτά τα υλικά και θα συλλέγονταν χωρίς να καταλήξουν ποτέ στο όχημα αποκομιδής των αστικών αποβλήτων του δήμου θα αποτελούσε την ιδανικότερη λύση στο πρόβλημα αυτό.
Πηγή: Greenagenda.gr