Ποιος, ποιοί και γιατί, θα φυλλάσσονται
ΕΛ ΑΣ - Μετά το σκάνδαλο Φουρθιώτη:
Νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Αστυνομίας για τη φύλαξη δημόσιων προσώπων και ευπαθών στόχων, το οποίο θα εκπαιδεύεται συνεχώς, και θα κατατεθεί στη Βουλή σε τρεις περίπου εβδομάδες, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στη νέα νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων φύλαξης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζοντας, παράλληλα, ότι «αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, με θέμα «πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων», ο κ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε κατηγορηματικά, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΛΑΣ διέθετε 2 αυτοκίνητα και 14 αστυνομικούς για τη φύλαξη και προστασία του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φθιουριώτη, κάνοντας λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα και τερατουργίες».
Ο υπουργός Προστασίας μίλησε για «παρωχημένο σύστημα φύλαξης ευπαθών στόχων», σημειώνοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες βελτιωτικές προσπάθειες που έγιναν «αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε “ποντικούς” του δημόσιου χώρου».
«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη, και νομίζω ότι εκφράζω όλους τους προηγούμενους διατελέσαντες υπουργούς, λέγοντας ότι έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά οι προτάσεις ήταν μικρές ασπιρίνες, εκεί που χρειάζονται τομές. Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη και φαντασία και πολύ διάλογο. Η σημερινή συζήτηση είναι η αρχή αυτής της διαβούλευσης. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό, θα μεταφέρουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έδρασαν νωρίτερα από εμάς. Το θέμα είναι απλό. Αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά , στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε «την επιτακτική ανάγκη να καταπολεμηθούν πελατειακά φαινόμενα και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στο θέμα φύλαξης επισήμων προσώπων και ευπαθών στόχων». «Ακόμα και στην Αμερική ξέρουν οι πολίτες πόσοι φυλάνε τον πρόεδρο, τη Βουλή, τον Λευκό Οίκο τις ξένες πρεσβείες. Εδώ ούτε τον γενικό αριθμό δεν μπορούμε να πληροφορηθούμε», ανέφερε ο κ. Καμίνης.
«Η αστυνομική δύναμη για να καλύψει τα αιτήματα φύλαξης δεν αρκεί. Θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια και συνεχώς αυξανόμενη. Έχουμε να κάνουμε με ένα ασύμμετρο φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά προστασίας είναι μικρό κλάσμα της ζήτησης. Κάθε υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα “επίσημα”, όπως λέγονται και να τον βάλει σε μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, να βγάλει “την αστυνομία στους δρόμους”. Όλοι, κι εγώ πρώτος, επαιρόμαστε τους δυο πρώτους μήνες ότι τα καταφέραμε και μετά γυρνάμε στα ίδια. Γιατί, η πίεση της ζήτησης είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν λύνεται με διαταγές», ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο θέμα «φύλαξης δημοσιογράφων-ΜΜΕ, προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού και μέσων συνοδείας ανά κατηγορία αξιωματούχων», ενώ χαρακτήρισε τερατουργίες όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φύλαξη του κ. Φουρθιώτη.
«Αυτή η καλή πρακτική χρειάζεται νέους, ρητούς κανόνες, και αυξημένες εγγυήσεις για την κατ’ εξαίρεση υπέρβασή τους. Οι αντιαισθητικές ανορθογραφίες που εμφανίζονται στη δημοσιότητα για το θέμα φύλαξης, δεν έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα και εύνοιες . Όλα γίνονται με απέραντη τυπική νομιμότητα. Η ουσία όμως παραμένει πως έχουμε να κάνουμε με ένα αφόρητα πιεσμένο σύστημα που έχει γίνει αναποτελεσματικό και θέλει θεσμικές τομές. Δηλαδή αποφάσεις που αγγίζουν όλο τον δημόσιο χώρο και το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων. Εμείς θα φέρουμε σχέδιο νόμου και προτάσεις. Για ένα σύστημα αμερόληπτο, αυξημένης αποτελεσματικότητας, σταθερής λογοδοσίας και διαφάνειας της διοίκησης. Ελπίζω να έχουν όλοι την βούληση να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Κανείς δεν θέλει να αφήνονται σκιές για τη λειτουργία του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Και φυσικά κανείς δεν θέλει, και πρώτοι από όλους η Αστυνομία, η φυσική και πολιτική της ηγεσία, να γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών προστασίας από πρόσωπα που κάνουν κάκιστη χρήση αυτών των υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αναφερόμενος δε, ειδικά στην «υπόθεση Φουρθιώτη», ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, και όλα αυτά που γράφτηκαν ήταν λάσπη στον ανεμιστήρα», ενώ διευκρίνισε ότι «τους τελευταίους 11 μήνες ένα ή δύο άτομα, και χωρίς αυτοκίνητα φυλασσόταν, ενώ λιγότερο από ένα μήνα είχε συνολική φύλαξη 4 ατόμων την ημέρα». «Με λιτή γραπτή ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ διέψευσε αυτές τις τερατολογίες. Θα ήταν εντελώς παράλογο να συμβαίνει αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΕΛΑΣ αξιολογεί κινδύνους και όχι πρόσωπα και χαρακτήρες», συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Τόνισε ότι «σε λιγότερο από μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου. Σύγχρονη εκπαίδευση, δια βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα. Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα έρθουν και οι διατάξεις για το θέμα φύλαξης δημόσιων προσώπων».
Και κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Ναι θα βάλουν διακριτικά και κάμερες οι αστυνομικοί. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες, οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο. Δεν καθυστερούμε. Ας σταματήσει λοιπόν η κακοήθεια και η ανεύθυνη κριτική. Ως εδώ η λάσπη».