Ποιοι είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες της Μέρκελ ;
Επικείμενες γερμανικές εκλογές :
Οι επικείμενες εκλογές στην Γερμανία πρόκειται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή δεδομένης της αλλαγής της προεδρίας καθώς η μέχρι τώρα και για την χρονική περίοδο των 16 χρόνων “σιδηρά κυρία” της χώρας σε λίγους μήνες θα παραδώσει τα ηνία της κυβέρνησης. Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 26 Σεπτεμβρίου είναι οι πρώτες εκλογές από το 2005, στις οποίες δεν θα είναι πλέον υποψήφια η Άγκελα Μέρκελ.
Και το πολιτικό σκηνικό φυσικά και αλλάζει καθώς είναι γνωστό ότι ο νυν αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενώ σημαντική είναι και η θέση των Πράσινων και της Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία φαίνεται υψηλά στα προγνωστικά με ποσοστό δημοτικότητας περίπου στο 20%. Από την άλλη, το μέχρι πρόσφατα αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο και πρώτο κόμμα, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), βυθίζεται καθημερινά στη δίνη της κρίσης, ενόψει της μετά-Μέρκελ εποχής. Μια κρίση που αποτυπώθηκε και στη σύγκρουση για το χρίσμα του υποψηφίου καγκελάριου στις εκλογές ανάμεσα στον Άρμιν Λάσετ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.
Ποιοι είναι όμως οι πιθανοί αντικαταστάτες της;
Οι Πράσινοι, με επικεφαλής την Ανναλένα Μπέρμποκ, μπορεί να μην διατήρησαν τα θεαματικά ποσοστά αμέσως μετά την εκλογή της ως υποψήφιας για το αξίωμα, αλλά σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, με τη Χριστιανική Ένωση να προηγείται μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα καθιστώντας τη διαδοχή από τον Άρμιν Λάσετ ιδιαίτερα δύσκολη. Η Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, δεν διαθέτει καμιά κυβερνητική εμπειρία, αλλά τα υψηλά προγνωστικά, μέχρι τώρα τουλάχιστον, την αφήνουν να ελπίζει ότι η καγκελαρία δεν αποτελεί άπιαστο στόχο. “Φυσικά αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό για το αξίωμα. Είναι κάτι ιδιαίτερο να ηγείσαι της μεγαλύτερης βιομηχανικής χώρας στην Ευρώπη, αλλά τι σημαίνει εμπειρία; Σε αυτούς τους καιρούς είναι εξαιρετικά σημαντικές οι εμπειρίες ζωής, να ξέρεις τι σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά επί ένα χρόνο στο σπίτι.”
Από την άλλη, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Ρηνανίας- Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, Άρμιν Λάσετ, έδωσε αγώνα για να αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος και στη συνέχεια υποψήφιος καγκελάριος. Δεν διαφέρει πολύ πολιτικά από τη Μέρκελ, αν και χαρακτηρίζεται από ήπιο πολιτικό προφίλ, είναι άνθρωπος της συναίνεσης, διαθέτει κυβερνητική εμπειρία στη Ρηνανία-Βεστφαλία κι άλλους 4 μήνες μπροστά του προεκλογικής εκστρατείας. Για την Άγκελα Μέρκελ, ο Λάσετ τόνισε πως «Απέναντι σε κάποιον που επί 16 χρόνια είναι καγκελάριος της Γερμανίας… έζησε 4 μεγάλες κρίσεις – την προσφυγική, τη δημοσιονομική στην ΕΕ, την παγκόσμια οικονομική και τώρα της πανδημίας – θα πρέπει να στεκόμαστε με μεγάλο σεβασμό γι αυτήν την προσφορά ζωής».
Αντίθετα ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, είναι πολύ γνωστός στο εξωτερικό για τα κυβερνητικά του αξιώματα. «Θέλω να γίνω καγκελάριος με όλες τις εμπειρίες που διαθέτω. Γιατί πρόκειται για αξίωμα που πρέπει να συνδυάσεις την παγκόσμια πολιτική, την ευρωπαϊκή και τη γερμανική. Πεποίθησή μου είναι ότι όποιος διεκδικεί την ηγεσία μιας κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να έχει φόβο στο να ηγείται».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι χωρίς την Άγκελα Μέρκελ αναμένονται πολλές ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και οι ειδικοί μιλούν για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογές στη μεταπολεμική Γερμανία.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle.
E.A