Ποιες είναι οι απαγορεύσεις ανά χώρα
Ο χάρτης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη στη μάχη της πανδημίας:
Ο κορονοϊός και η νέα κανονικότητα που έφερε μαζί του, έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο να λαμβάνουν μέτρα η μια μετά την άλλη προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Ωστόσο το καθεστώς του lockdown δεν είναι καθολικό αλλά υπόκειται σε διαφοροποιήσεις βάσει των αποφάσεων των ιθυνόντων της κάθε χώρας.
Προ ημερών, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, προχώρησε στη “χαλάρωση” του lockdown με την αποσυμπίεση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλην την επικράτεια με εξαίρεση Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα.
Τι γίνεται όμως στις υπόλοιπες χώρες; Ποια είναι τα περιοριστικά μέτρα και μέχρι πότε θα ισχύουν βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων.
Στη Γερμανία, αν και η Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε να δει αυστηρότερα μέτρα, οι αρχηγοί των 16 γερμανικών ομοσπονδιακών κρατών έχουν άλλη άποψη. Τα υφιστάμενα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν κυκλοφορία μέχρι τις 21:00, κλειστό λιανεμπόριο και εστίαση καθώς και συνάντηση μέχρι πέντε ατόμων, ισχύουν μέχρι τις 18 Απριλίου. Η χρήση μασκών, φυσικά και είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε καθολικό lockdown μέσω διαγγέλματος στον γαλλικό λαό στα τέλη Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, αυτό συνεπάγεται πως τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά και ότι ισχύουν περιορισμοί εξόδου από τις 7 μ.μ. Επιπλέον, οι διακοπές του Πάσχα για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς θα παραταθούν κατά μία εβδομάδα.
Στο Βέλγιο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Παράλληλα, κομμωτήρια, στούντιο τατουάζ και αισθητικοί πρέπει επίσης να κλείσουν, ενώ προηγουμένως λειτουργούσαν με προγραμματισμένα ραντεβού. Η χαλάρωση των μέτρων προβλέπεται για τις 19 Απριλίου.
Στην Ισπανία, από τώρα και στο εξής, οι ντόπιοι και οι τουρίστες σε όλη τη χώρα πρέπει να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, αν και τα τουριστικά ταξίδια είναι εμφανώς μειωμένα, η Μαγιόρκα είναι ανοιχτή για όλους τους λάτρεις των θερινών διακοπών.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο και τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 15 Απριλίου. Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα καταστήματα είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο.
Αν και ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει υψηλός, η γειτονική βουλγαρική κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα την 1η Απριλίου. Οι Βούλγαροι μπορούν να καθίσουν ξανά στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Τα θέατρα επαναλειτουργούν αλλά με λιγότερους θεατές.
Τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία αναμένεται επίσης να ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο.
Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη μόλυνσης για το χρονικό διάστημα 7 ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Δεν επιτρέπεται περισσότερα από δύο άτομα να συναντηθούν ταυτοχρόνως οπουδήποτε, εκτός εάν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Όπως σε πολλά μέρη της Ευρώπης, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά. Υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι πιστοί επιτρέπεται να πάνε στον αντίστοιχο τόπο λατρείας τους. Σε γάμους και κηδείες μπορούν να παραβρίσκονται το πολύ 15 άτομα.
Η Ουγγαρία είναι κλειστή για τους ταξιδιώτες εδώ και πολύ καιρό. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 8 μ.μ., ενώ είναι κλειστά όλα όσα δεν θεωρούνται απαραίτητα. Οι γάμοι μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο ενώ στις κηδείες επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα.
Τέλος, θα αναφερθούμε στη Σουηδία, η οποία από την αρχή της πανδημίας ακολουθεί μια μάλλον φιλελεύθερη πορεία με πολλές εντολές, αλλά λίγες απαγορεύσεις. Από τις αρχές Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ισχυρότερη δράση με έναν νόμο πανδημίας σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ. Επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα ανά τραπέζι στα εστιατόρια. Μέχρι οκτώ άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν. Τα καταστήματα και τα τουριστικά καταλύματα είναι ανοιχτά.
Ελένη Ανεσιάδου