Ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας ο ομόφυλος γάμος
Ελλάδα::
Αντιδρώντας στη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετούν, η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Αυτός ο νόμος αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας και μια νίκη που κερδήθηκε με τον μόχθο όσων έδιναν αυτόν τον αγώνα εδώ και χρόνια. Δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια και στα παιδιά τους την ορατότητα και τα δικαιώματα που τους στερούνταν επί μακρόν».
«Η Ελλάδα γίνεται η 21η ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ ο νόμος φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές, ωστόσο δεν προχωρά στην παροχή πλήρους ισότητας για τους μη βιολογικούς γονείς και δεν αναγνωρίζει μη δυαδικές έμφυλες ταυτότητες. Αποτυγχάνει να παρέχει πρόσβαση στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια, τους ανύπαντρους άντρες, τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα. Επιπλέον, δεν τροποποιεί τη διάταξη που εμποδίζει την αλλαγή του ονόματος και του φύλου των τρανς γονέων στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών τους».
Οι ελληνικές αρχές πρέπει όχι μόνο να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αλλά και να εισαγάγουν περαιτέρω νομοθετικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί η πλήρης ισότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ιστορικό
Ο νόμος εγκρίθηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο και με φόντο έναν εξαιρετικά έντονα ομοφοβικό και τρανσφοβικό δημόσιο λόγο. Ψήφισαν 254 βουλεύτριες και βουλευτές και από αυτές/-ούς οι 176 ψήφισαν υπέρ του νόμου.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η αποτυχία των αρχών να εισαγάγουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στα θέματα που αφορούν την έννοια του «τεκμηρίου πατρότητας», το σύμφωνο συμβίωσης, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση φύλου διαιωνίζει πολλαπλές μορφές διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ: Ελλάδα: «Το ν/σ για την ισότητα στον γάμο είναι εμβληματικό προχώρημα αλλά απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές για να διασφαλιστεί πραγματική ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».