Οι εξορύξεις του Σούνακ και ο… πολιτισμικός πόλεμος επί του κλίματος
Μεγάλη Βρετανία:
Ο σκιώδης υπουργός Κλιματικής Αλλαγής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι κλίνει προς έναν «πολιτισμικό πόλεμο επί του κλίματος»
Αντιδράσεις προκαλεί η αναγγελία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για επέκταση των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, εκατοντάδες νέες άδειες εξόρυξης θα δοθούν ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας με στόχο «να ενισχυθεί η βρετανική ενεργειακή ανεξαρτησία και να μειωθεί η εξάρτηση από εχθρικά κράτη».
Η κίνηση του κ. Σούνακ τυγχάνει στήριξης στους κύκλους των πιο συντηρητικών στελεχών και ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματός του, που παραπέμπουν στην απειλή που ανέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ορισμένοι εξ αυτών, επίσης, συγκαταλέγονται μεταξύ των σκεπτικιστών αναφορικά με την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Ως προς το πολιτικό σκηνικό, η ανακοίνωση δημιουργεί μία σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Συντηρητικών και του Εργατικού Κόμματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προτείνει απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών εξόρυξης στη Β. Θάλασσα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ηγέτη του σερ Κιρ Στάρμερ για επίτευξη ηλεκτροδότησης με μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων ως το 2030.
Ο σκιώδης υπουργός Κλιματικής Αλλαγής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι κλίνει προς έναν «πολιτισμικό πόλεμο επί του κλίματος».
Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Oxfam Σκωτίας Τζέιμι Λίβινγκστοουν έκανε λόγο για «μυωπική και εγωιστική απόφαση» από τη βρετανική Κυβέρνηση που «αψηφά» την επιστήμη και την κοινή λογική.
Το τελευταίο διάστημα, ιδίως με την ακραία ζέστη στη Μεσόγειο και σε άλλα σημεία του κόσμου, έχει ενταθεί η συζήτηση στη Βρετανία για τον βαθμό δέσμευσης της κυβέρνησης Σούνακ στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Σκωτία και στη βόρεια Αγγλία, τονίζοντας ότι θα συμβάλλουν στο στόχο για μηδενική κατά συμψηφισμό εκπομπή επικίνδυνη ρύπων.
gr.euronews.com