Ο Κάρλος Μαργκότα μιλά για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ
Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης τηνΤετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 18:00:
Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 18:00 ο Κάρλος Μαργκότα, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής και πρώην δεσμώτης της χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ θα μιλήσει για τα 50 χρόνια από την manu militari κατάληψη της εξουσίας στη μακρινή χώρα. Είναι μια διοργάνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967- 1974, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και της ιστοσελίδας ThePressProject.
Τριάντα τρία χρόνια μετά την πτώση της αιμοσταγούς, αμερικανοκίνητης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς εξάγγειλε για πρώτη φορά τη διεξαγωγή έρευνας για χιλιάδες ανθρώπους που, ενώ στο διάστημα 1973-1990 φέρονταν ως ‘αγνοούμενοι’, ήταν φανερό ότι δολοφονήθηκαν από τη Χούντα του Πινοτσέτ. Με τη φράση ‘η δικαιοσύνη άργησε πάρα πολύ’, ο πρόεδρος της Χιλής αναφέρθηκε στην υποχρέωση του κράτους να απαντήσει υπεύθυνα στους συγγενείς των αγνοουμένων για το τί τους συνέβη πραγματικά και ταυτόχρονα να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση δολοφόνους της Χούντας. Η δήλωση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε συμβολικά στις 30 Αυγούστου ‘Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Βίαιης Εξαφάνισης’ και ενόψει
της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το αιματοβαμμένο πραξικόπημα. Οι περισσότεροι αγνοούμενοι ήταν εργάτες ή αγρότες κατά μέσο όρο τριάντα ετών. Για δεκαετίες η αναζήτησή τους γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις εκτελέστηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Χιλή περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι την περίοδο 1973-1990. Έχουν εντοπιστεί μόνο 307 πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 1.500 εξαφανισμένων.
“Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να αναλάβει αυτή τη βασανιστική δουλειά, που δεν αφορά μόνο τους συγγενείς, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της και το κράτος που εξαφάνισε τους δικούς μας ανθρώπους”, σχολίασε η Γκάμπι Ριβέρα, πρόεδρος της ‘Ένωσης Οικογενειών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων’.
Βασικό εμπόδιο στις έρευνες για τους αγνοούμενους είναι η “συνωμοσία σιωπής” των ενόπλων δυνάμεων
της χώρας, που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
Να θυμίσουμε ότι και στη χώρα μας, κοντά 50 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού, παρά το αίτημα και του ΣΦΕΑ 1967-1974, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανοίξει το φάκελο με τους στρατιωτικούς και τους στρατιώτες που δολοφόνησαν οι απριλιανοί πραξικοπηματίες την 21/4/1967 αλλά και κατά το βασιλικό ‘αντιπραξικόπημα’—οπερέτα στις 13/12/1967.
Συμφωνώντας με τη ρήση του προέδρου της Χιλής ότι “η δημοκρατία είναι μνήμη και μέλλον και η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη”, καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας που συνδέει άρρηκτα την ιστορική μνήμη με την διεκδίκηση-απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα όχι μόνο των δικτατοριών αλλά και του φασισμού- ναζισμού. Γιατί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δεν τιμωρήθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν ηθικά και υλικά τα θύματα, επαναλαμβάνονται.
Με το πνεύμα αυτό, ο Σύνδεσμός μας καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουμε στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το 1973, τη χρονιά – ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.