Ντύσου πράσινα, πιες μια μαύρη μπύρα και γίνε… Ιρλανδός για μια μέρα
Saint Patrick's Day:
Κάθε χρόνο εδώ και αιώνες την 17η Μαρτίου, οι Ιρλανδοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου (St. Patrick’ s Day), την ιρλανδική γιορτή ορόσημο, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού ο κόσμος καταναλώνει άφθονο αλκοόλ και κυρίως ιρλανδικές μπύρες. Η συγκεκριμένη μέρα ασφαλώς αποτελεί εθνική αργία και εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά.
H παγκοσμίως γνωστή παρέλαση 3 χιλιομέτρων αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης μέρας.
Φέτος, η φημισμένη γιορτή φέρει τον τίτλο “ Awaken Ireland” και υπόσχεται να ξυπνήσει ολοκληρη η Ιρλανδία προσφέροντας ένα απίθανο θέαμα τόσο στους κατοίκους της όσο και σε όλον τον κόσμο. Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών, δεν θα γιορταστεί κανονικά καθως εικόνες συνωστισμού σε ένα πλαίσιο εορταστικής διάθεσης, θα συνέβαλαν σε μια δραστική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού (SARS CoV2).
Από τις 12 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, οι Ιρλανδοί γιορτάζουν τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου μέσα από ένα πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την ιρλανδική κυβέρνηση σε συνδυασμό με το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο St. Patrick’s Festival TV – SPF TV, έχει ξεκινήσει απο τις 12 του μηνός να εκπέμπει και είναι προσβάσιμο σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Μέσα απο το συγκεκριμένο κανάλι προβάλλονται οι πάνω απο 100 προγραμματισμένες εκδηλώσεις, μέσα σε αυτές συναυλίες απο διάσημους τραγουδιστές της χώρας, παραστάσεις,προβολή σειρών μέχρι και μαθήματα πρωινής γιόγκας τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους! Όλα τα προγράμματα μπορεί να επαναπροβληθούν.
Παράλληλα, θα φωταγωγηθούν όλα τα γνωστά ιστορικά και μη σημεία της πόλης και θα βαφτούν φυσικά σε χρώμα πράσινο.
Πλέον η γιορτή του Αγίου Πατρίκιου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο καθώς τείνει να αποσυνδεθεί από την καθολική εκκλησία και τους Ιρλανδούς και να γίνει μια συμβολική γιορτή της φιλίας και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος;
Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, ο οποίος ονομαζόταν Maewyn Succat με καταγωγή από τη Σκωτία. Η ημερομηνία γέννησης του εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι κοιμήθηκε μεταξύ 461-493 μ.Χ.
Όταν ήταν έφηβος, σύμφωνα με φήμες, έπεσε θύμα απαγωγής και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια, ώσπου δραπέτευσε με τη βοήθεια του Θεού. Στον δρόμο του για πίσω συνάντησε τρικυμία, ωστόσο κάποια στιγμή, η περιπέτειά του έλαβε τέλος κι επέστρεψε στη Βρετανία. Ένα νέο όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία, όπου και εγκατέλειψε την παραδοσιακή πίστη του και προσηλυτίστηκε στην Καθολική εκκλησία, την οποία ήθελε να εμφυσήσει και στην Ιρλανδία. Άλλαξε το όνομα του σε Patrick και βάπτισε χιλιάδες πιστών, χειροτόνησε ιερείς και ανήγειρε πολλούς ναούς.Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από τον λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.
Παρέλαση
Η πρώτη παρέλαση δεν έγινε στην Ιρλανδία, όπως όλοι θα υποθέταμε, αλλά στις ΗΠΑ, το 1762, από Ιρλανδούς στρατιώτες που διέσχισαν την πόλη της Νέας Υόρκης. Τα επόμενα 35 χρόνια, ο πατριωτισμός μεταξύ των Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ εντάθηκε με αφορμή την γιορτή αυτή. Η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου είναι σήμερα η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες στο σώμα της.
Σύμβολα
Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το πράσινο, αν και το πραγματικό χρώμα του Αγίου Πατρικίου ήταν το μπλε.
Το γνωστό πράσινο τριφύλλι συνδέεται με την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Με την πάροδο του χρόνου το τριφύλλι (shamrock) έγινε το ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας.
Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Βέβαια, οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τότε στη στην ιρλανδική γη δεν ζούσαν καθόλου φίδια.
Τέλος, οι καλικάντζαροι είναι φύλακες μπαούλων με χρυσάφι, στην άκρη του ουράνιου τόξου.
Αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να βάλετε την κλασική ιρλανδική μουσική και να περιηγηθείτε στη επίσημη ιστοσελίδα ώστε να επιλέξετε ποιο πρόγραμμα θέλετε να παρακολουθήσετε!
Happy Saint Patrick’s Day
Ανεσιάδου Ελένη