Μια μέρα σαν σήμερα 15 Απριλίου
Στο διάβα της ιστορίας :
Γιορτάζουν ο Λεωνίδας και η Λεωνιδία
Μια μέρα σαν σήμερα στο διάβα της ιστορίας το:
1446: Πεθαίνει ο Φίλιπο Μπρουνελέσκι, ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός, που έδρασε στην εποχή της πρώιμης αναγέννησης. Έργο του, ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας.
1452: Γεννιέται ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση, του αναγεννησιακού ανθρώπου.
1876: Πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Δύο από τους επιβάτες που γλιτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, το 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.
1912: Γεννιέται ο ιδρυτής και πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.
1913: Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
1920: Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.
1921: Στη Βρετανία, βιομηχανική κρίση σημειώνεται εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας 1.200.000 ανθρακωρύχων, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα.
1923: Η ινσουλίνη, που είχε εφευρεθεί από τον δρ. Φρέντερικ Μπάντινγκ, δίνεται στους διαβητικούς για γενική χρήση.
1924: Ο Ραντ Μακ Νάλι εκδίδει τον πρώτο οδικό χάρτη.
1927: Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, η Μαίρη Πίκφορντ και οι Νόρμα και Κονστάνς Τάλμαντζ, είναι οι πρώτες διασημότητες, που αφήνουν στο τσιμέντο τα αποτυπώματα τους στο Χόλιγουντ.
1935: Γεννιέται ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.
1939: Γεννιέται η Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε.
1945: Κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.
1946: Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8.000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.
1951: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι εκλέγονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
1952: Ο κόσμος της τέχνης γιορτάζει τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
1953: Ο πάπας Πίος ΙΒ΄ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι, τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.
1959: Γεννιέται η Έμμα Τόμσον, Αγγλίδα ηθοποιός
https://youtu.be/OUmztyAdA6k?t=59
1964: Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία George Best κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Β. Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Swansea.
1970: Στη Γαλλία, 15 δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν τη χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας ότι, βασανίζει κρατούμενους.
1970: Στην Καμπότζη γίνονται μαζικές εκκαθαρίσεις των Βιετναμέζων της χώρας. Ο ποταμός Μεκόνγκ κατεβάζει 800 πτώματα.
1980: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο μεγάλος φιλόσοφος, συγγραφέας και νομπελίστας, Ζαν-Πολ Σαρτρ.
1986: Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ποιητής Ζαν Ζενέ.
1989: Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, γίνεται η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Η πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ – Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ. Ειρωνεία διότι 4 ημέρες πριν, η UEFA έχει αποφασίσει την επάνοδο των αγγλικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό λόγω Χέιζελ.
1989: Ξεκινούν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1990: Πεθαίνει η Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή ηθοποιός
1994: Ρωσία και Ουκρανία υπογράφουν μια καταρχήν συμφωνία για τη διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
1996: Πεθαίνει ο Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής
1998: Πεθαίνει ο Πολ Ποτ, δικτάτορας της Καμπότζης.
Και το τραγουδάκι της ημέρας: