Με όρους αμοιβαίου σεβασμού
Του Γιώργου Κακλίκη*:
Όταν, έπειτα από πολυάριθμες τουρκικές προκλήσεις και προσβολές ετών, η Δύση αποφεύγει να δυσαρεστήσει την Άγκυρα τουλάχιστον για την αρνητική στάση της έναντι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα σκόπιμο είναι να έχει έγκαιρα διαμορφωμένη την επιχειρηματολογία και στρατηγική της στις διάφορες συναντήσεις που θα ακολουθήσoυν εκείνες του πρωθυπουργού στο ΝΑΤΟ (Βίλνιους). Και, ναι μεν η Ελλάδα αισθάνεται το δίκαιο με το μέρος της, όμως καλό είναι να έχει ισχυρές διπλωματικές δυνατότητες προβολής και υποστήριξης των θέσεών της σε συμμαχικό επίπεδο με ακριβείς κατά το δυνατόν σταθμίσεις των γενικότερων και ειδικότερων δισταγμών των εταίρων της.
Στην αναμενόμενη συνάντηση κορυφής στο Βίλνιους, ο τούρκος πρόεδρος θα προβάλει τις δικές του θέσεις ως λογικές και δεν πρέπει να πλανώνται αμφιβολίες ότι δεν θα είναι λίγοι οι σύμμαχοι οι οποίοι, λίγο-πολύ, θα τις ανεχθούν προκειμένου να μη διαταραχθεί η συμμαχική συνοχή, άσχετα αν η Τουρκία θα συνεχίζει να ερωτοτροπεί με τρίτους. Το γεγονός ότι η Άγκυρα τηρεί, επί δεκαετίες, αμετακίνητη στάση σε θέματα στα οποία βρίσκεται εξόφθαλμα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και διεθνούς πρακτικής, σε συνδυασμό με τη σημασία που αποδίδεται από τους δυτικούς στη χρησιμότητά της, καθιστά εμφανείς τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά. Οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν επιβάλλεται να διεξαχθούν σε πνεύμα ισοτιμίας, λογικής αλλά και χωρίς αδικαιολόγητη δυσπιστία. Όταν όμως η Άγκυρα επισείει κατ’ εξακολούθηση απειλές ή, με τον δικό της «διαπραγματευτικό» τρόπο, επικαλείται δήθεν δεσμεύσεις της Αθήνας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, λογικό είναι η τελευταία να υπενθυμίζει ευθέως στη γείτονά της αλλά και σε τρίτους ότι οι θέσεις της, ιδίως σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν είναι καν συζητήσιμες.
Πάγιο γνώμονα της Ελλάδας αποτελεί η συνεννόησή της με την Τουρκία με όρους αμοιβαίου σεβασμού και με βάση το διεθνές δίκαιο. Ερμηνείες του τελευταίου κατά το δοκούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν αναθεωρητικές επιθυμίες σε βάρος τού ενός εκ των δύο συνομιλητών, είναι ικανές να επιφέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Με την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να βρίσκονται επί ξυρού ακμής και τη Δύση να βλέπει τους σταθεροποιητικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή να παραμένουν επ’ αόριστον απραγματοποίητοι.
Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ/ Η αναδημοσίευσή του εδώ φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συντάκτη του