Την απόφασή της να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου επιβεβαίωσε η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη». Και ανέδειξε μια τετραμελή ομάδα, με δύο γυναίκες και δύο άντρες, που θα εκπροσωπήσει το σχήμα στον δημόσιο λόγο και τη μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης πόρων και εξασφάλισης ευρύτερων συμμετοχών στον αγώνα για μια πράσινη πόλη.
Την ομάδα αποτελούν η ιστορικός Ελένη Ιωαννίδου, ο Dr Βιολογίας Γιώργος Μπλιώνης, η κοινωνιολόγος και πολιτική επιστημόνισσα Αγγελική Γαβριέλα Σαμψωνίδου και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. Είναι πρόσωπα που συμμετέχουν χρόνια στα δρώμενα της πόλης, αφιέρωσαν σημαντικό χρόνο και ενέργεια ενάντια στις δενδροκτόνες πολιτικές της διοίκησης Ζέρβα, αποκάλυψαν τον κυνισμό της απέναντι στην ανακύκλωση, συνέβαλαν στην ανάδειξη του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης, προστάτεψαν τα περιαστικά δάση και σήκωσαν το κύριο βάρος των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση συμμαχικού σχήματος με στόχο τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη χτεσινή συνέλευση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» εκτιμήθηκε ότι η προσπάθεια για κοινό βηματισμό φτάνει στο τέλος της. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια η κίνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε για προώθηση της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με παρόμοιες εκτιμήσεις και θέσεις. Στις 28.5.2023 τις κάλεσε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους γιατί «ο κατακερματισμός, οι προσωποκεντρικές ή κομματοκεντρικές αντιλήψεις το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να μείνει στα ίδια η πόλη». Κάλεσε και όλες τις συγγενικές πρωτοβουλίες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να κατέβουν στις δημοτικές εκλογές, «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια κοινής καθόδου, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες διεκδίκησης της διοίκησης του Δήμου».
Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι Δημοτικές Κινήσεις «Θεσσαλονίκη για όλους» και «Κίνηση 2310», με υποψηφίους δημάρχους αντίστοιχα τους Σπύρο Πέγκα και Άκη Σακισλόγλου. Διαπιστώθηκε σε κοινή συνάντηση ότι απαιτείται συνέχιση του διαλόγου και προγραμματική εμβάθυνση, η οποία θα βασίζεται στις κοινές αντιλήψεις των τριών παρατάξεων για το μέλλον της πόλης και τις λειτουργίες της, τον οικολογικό μετασχηματισμό της, με συμμετοχή των πολιτών, με αλληλεγγύη, σχέδιο, όραμα και διεθνή ακτινοβολία. Στη συνέχεια εκδήλωσαν και άλλες κινήσεις το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», με κοινό χαρακτηριστικό όλων ότι έχουν αποφασίσει τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο και ανακοινώνουν ήδη τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Επιπλέον, από την «Πόλη Ανάποδα» εκφράστηκε η διαφωνία με τον στόχο να διεκδικήσουμε τη Δημαρχία.
Για την παραπέρα διευκόλυνση της συνεργασίας, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» κατέθεσε στις 16 Ιουνίου ένα σχέδιο κοινής προγραμματικής βάσης, για να βοηθήσει να εντοπιστούν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των παρατάξεων. Έπειτα από διάλογο, το συνοπτικό κείμενο έχει ολοκληρωθεί και αποτελείται από 22 βασικά προγραμματικά σημεία σε 6 σελίδες.
Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», μια παράταξη με ιστορία δεκαετιών, έχει ήδη επικαιροποιήσει το πρόγραμμά της και θα είναι παρούσα στις προσεχείς εκλογές. Κατέβαλε έντονη προσπάθεια για τον κοινό βηματισμό αλλά στέκεται ήδη με μεγάλο προβληματισμό απέναντι στη γνωστή νοοτροπία να θεωρεί ο καθένας μόνο τον εαυτό του ικανό να διοικήσει τον Δήμο.
Επειδή μετά τις εθνικές εκλογές οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να αφήνονται στη θερινή χαλάρωση, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» εκτιμά ότι ο χρόνος για διαβούλευση -και πολύ περισσότερο για εσωστρέφεια- τελείωσε. Την Κυριακή θα θέσει υπόψη των μελών της όλες τις προτάσεις και εκδοχές συνεργασίας που έχουν κατατεθεί για να αποφασίσουν. Επίσης, καλεί τους φίλους και τις φίλες οι οποίοι συμπλέουν στο όραμα για μια πράσινη πόλη και βρέθηκαν μαζί σε κινήματα και ενδιαφέρουσες ζωντανές πρωτοβουλίες, να εκφράσουν την άποψή τους και να συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια. Και τονίζει ότι όσες και όσοι επιθυμούν την αλλαγή σελίδας στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να αντιληφθούν τις ανάγκες των καιρών και των πολιτών!