Καλά νέα η υπερψήφιση του Κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης
WWF Hellas:
Έχουμε πολύ καλά νέα: σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προτεινόμενου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης!, ανέφερε το WWF Hellas. Παράλληλα ενημέρωσε και ευχαρίστησε όσους ευρωπαίους πολίτες συνέβαλαν στην καμπάνια του προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στο ΕΚ ότι ο Κανονισμός έπρεπε να εγκριθεί.
Πιο συγκεκριμένα η παγκόσμια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση λέει τα εξής:
Όπως σε έχουμε ενημερώσει, σήμερα λάμβανε χώρα μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον την Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, που στοχεύει στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030.
Έπειτα από ισχυρή δημόσια κινητοποίηση υπέρ της φύσης, μέσα από δημόσια έκκληση που στηρίχθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες, τοποθετήσεις από περισσότερους από 6.000 επιστήμονες, σύμπλευση 100 και πλέον επιχειρήσεων, και έντονη κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών και πολλών φορέων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε το ‘πράσινο φως’ στον προτεινόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.
Σε ευχαριστούμε πολύ αν στήριξες την προσπάθειά μας μέσω της καμπάνιας που κάναμε πριν δύο μέρες στο twitter! Έκανες τη φωνή μας πιο δυνατή και καταφέραμε όλοι μαζί να ακουστούμε.
Συγχαρητήρια αξίζουν όσοι έλληνες ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κανονισμού, και με υπευθυνότητα προς τη φύση, το κλίμα και τους πολίτες, ψήφισαν θετικά, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες σημερινές ψηφοφορίες. Δυστυχώς, η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αγνόησε τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τον κανονισμό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες.
Αυτή η νίκη, ωστόσο, έχει πολύ υψηλό κόστος: για να επιτευχθεί συμβιβασμός, οι ευρωβουλευτές θυσίασαν πολλές κρίσιμες υποχρεώσεις και στόχους, καταλήγοντας σε μια θέση σημαντικά αποδυναμωμένη από την αρχική πρόταση της Επιτροπή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της κρίσης απώλειας της βιοποικιλότητας, και την άμεση και επείγουσα ανάγκη για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων. Παραδείγματος χάριν, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροπολογία που καθυστερεί την εφαρμογή του κανονισμού έως ότου αξιολογηθούν οι διατάξεις του σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.
Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητηθούν οι επιμέρους θέσεις των θεσμών αυτών και να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για την τελική υιοθέτηση του κανονισμού.
Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την αγωνία μας και ένωσες τη δική σου δύναμη μαζί μας!
Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις, όπως απάντησε το WWF Hellas στη σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.