Η φυλή Χούνζα και τα 145 χρόνια που ζουν τα μέλη της…
Η αλήθεια για την υπεραιωνόβια φυλή :
Ψηλά στα βουνά των Ιμαλαΐων, σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Ινδίας, στα σύνορα με το Κασμίρ, την Κίνα και το Αφγανιστάν ζει ένας λαός που, όπως πολλοί υποστηρίζουν, κρατά το μυστικό της μακροζωίας. Η φυλή Χούνζα είναι γνωστή για τα υψηλά επίπεδα ευεξίας που πετυχαίνει, γεγονός που οδηγεί τα μέλη της να ζουν έως 145 χρόνων, και κάποιες γυναίκες να γεννούν παιδιά στα 65.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η χορτοφαγική διατροφή αυτών ευθύνεται για τον μακρύ βίο των ανθρώπων της φυλής καθώς οι ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουν δεν ξεπερνούν τις 2.000 ημερησίως. Επίσης, οι Χούνζα δεν μαλώνουν μεταξύ τους, δεν εκνευρίζονται με τίποτα και έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις αντιξοότητες.
Όλα αυτά, μπορεί να τα διαβάσει ο αναγνώστης με ένα πρόχειρο κλικάρισμα σε μια μηχανή αναζήτησης. Ωστόσο η αλήθεια δε βρίσκεται εκεί, καθώς τα πορίσματα που πρέπει να λαμβάνουμε ως δεδομένα είναι αυτά που προέρχονται από ειδικούς και ακαδημαϊκούς.
Πιο συγκεκριμένα, ο δόκτωρ John Clark ( Τζον Κλαρκ) είναι αυτός που επισκέφτηκε το 1956 τη φυλή και διαπίστωσε πως, σε αντίθεση με τη γενικευμένη αντίληψη, είναι ένας πληθυσμός γεμάτος προβλήματα υγείας καθώς τρώει σπάνια κρέας και όταν τρώει δεν είναι καθόλου χορτοφάγος καθώς, όπως υποστηρίζει ο Clark στο βιβλίο του, μπορεί να κάθε μέλος της φυλής να φάει ένα ολόκληρο πρόβατο.
Παράλληλα, αλλά χαρακτηριστικά της φυλής είναι πως δεν έχουν πιστοποιητικά γεννήσεως και ως εκ τούτου ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πόσων χρόνων είναι. Επομένως οι δηλώσεις περί ηλικίας και μακροβιότητας έχουν κριθεί υπερβολικές. Ακόμη, δεν ζουν πολλά χρόνια, αντιθέτως πολλοί πεθαίνουν νέοι καθώς, όπως περιγράφει και ο Clark, είναι αντιμέτωποι με πολλές ασθένειες όπως δυσεντερία, ελονοσία, πνευμονία, αβιταμινώσεις, μολύνσεις, σταφυλόκοκκο, βρογχίτιδα, και διάφορα προβλήματα στα δόντια και στα μάτια. Επίσης, ο Clark αναφέρει πως 1 στα 3 μωρά πέθαινε στη γέννα.
Αναφορικά με την ημερήσια πρόβλεψη θερμίδων που έχει εκτιμηθεί πως κυμαίνεται στις 2.000, αυτό δεν υφίστανται καθώς οι έντονες καιρικές συνθήκες δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Ακόμη, αναφορικά με το ευχάριστο και ευοίωνο κλίμα συναναστροφής των ανθρώπων που δεν επιτρέπει συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς, ο Κλαρκ αναφέρει πως ο ίδιος έπεσε θύμα κλοπής καθώς η εγκληματικότητα είναι υψηλή.
Εν κατακλείδι, ίσως με αυτό το άρθρο και παραθέτοντας τόσο την πεποίθηση όσο και την αλήθεια βάσει έγκυρων πορισμάτων ειδικού, αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του διαδικτύου να μεταφέρει ό,τι θέλει, προκαλώντας λάθος εντυπώσεις για φυλές και λαούς που κατοικούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Πληροφορίες: metavolismos.gr
Ελένη Ανεσιάδου