Η τέχνη της διαμεσολάβησης
Διεθνής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη :
Περιστατικό ψυχολογικού εκφοβισμού προκύπτει σε εργασιακό περιβάλλον, με τη μία πλευρά να καταγγέλλει το γεγονός και να θεωρεί τον εαυτό της ως θύμα. Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι η ίδια έχει δεχτεί εκφοβισμό και τα πράγματα δείχνουν να απέχουν πολύ από έναν συμβιβασμό. Στην περίπτωση που τα δύο μέρη δεν αποδεχτούν ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον τρόπο ερμηνείας των γεγονότων, το ζήτημα δεν είναι πιθανό να επιλυθεί. Μέσω, όμως, μιας διαδικασίας διαμεσολάβησης, μπορούν τα γεγονότα να καταγραφούν με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και να επανερμηνευτούν. Τότε μπορεί τα δύο μέρη να αποδεχτούν το ένα τη διαφορετική προοπτική του άλλου και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο γεγονότων με τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα πάρει τη νομική οδό με το αναμενόμενο συναίσθημα απογοήτευσης στο ένα μέρος όταν το άλλο δικαιωθεί.
Την παραπάνω διαδικασία διαμεσολάβησης, ως μέσου για την επίλυση συγκρούσεων περιέγραψε η Κatherine Johnson Pavlidis, ψυχολόγος, δικηγόρος και μεσολαβήτρια, από την Αυστραλία μιλώντας στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης που διοργάνωσε ο Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών ADR Hellenic Training Hub και πραγματοποιείται διαδικτυακά, σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών από την Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και το Βέλγιο.
Η κ. Pavlidis εξήγησε ότι οι διαφωνίες είναι κοινό στοιχείο της καθημερινότητας των ανθρώπων και συμβαίνουν όταν οι προσδοκίες τους δεν εκπληρώνονται και γίνονται προσπάθειες διαχείρισης της απώλειας. «Όσο κανείς μπορεί να διαισθανθεί τον πόνο της απώλειας τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψει μια συμφωνία. Η συλλογική αναγνώριση της επίδρασης του πόνου επιτρέπει τη διάλυσή του και την δυνατότητα των ανθρώπων να προχωρήσουν μπροστά» είπε και τόνισε ότι οποιαδήποτε διαφωνία μπορεί να λυθεί αν και τα δύο μέρη είναι έτοιμα, επιθυμούν και έχουν τις δεξιότητες να προσεγγίσει το ένα το άλλο.
Σε ό,τι αφορά τη διαμεσολάβηση, την περιέγραψε ως τη διαδικασία δημιουργίας διαλόγου, κλίματος συνεργασίας και μιας κουλτούρας κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό κοινά στοιχεία διαθέτουν ψυχολογία και η νομική επιστήμη, οι οποίες θέτουν το ερώτημα της απώλειας λόγω της μη εκπλήρωσης προσδοκιών και θεωρούν ως πολύ σημαντική την απώλεια καθώς τροφοδοτεί το νόημα που δίνουμε στη ζωή. «Όταν μοιραζόμαστε τις πληροφορίες, αποκτούμε την γενικότερη εικόνα μιας κατάστασης. Έτσι και στη διαμεσολάβηση, όταν συλλογικά μοιραζόμαστε τον αντίκτυπο της θλίψης στις ζωές μας μέσω της προσεκτικής εξέτασης των καταστάσεων, τότε μπαίνουμε στη θέση του άλλου και, με αυτόν τον τρόπο, η θλίψη διασκορπίζεται και μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από μια γενικότερη προοπτική» πρόσθεσε.
Σημείωσε, άλλωστε, ότι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μεσολαβητών σε όλο τον κόσμο, μπορεί κανείς να αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες ώστε να λειτουργήσει διαμεσολαβητικά και να οδηγήσει συγκρούσεις στην επίλυση.
Στόχος να διαδοθεί η διαμεσολάβηση σε παγκόσμιο επίπεδο
Υποδεχόμενη τους συμμετέχοντες στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαμεσολάβησης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Προξένων (FICAC/ The world Federation of Consuls), η Εύη Αυλογιάρη, διαμεσολαβήτρια, εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και πρόεδρος του ADR Hellenic Trainning Hub, τόνισε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η δύναμη της διαμεσολάβησης ως δυνατό μέσο για την επίλυση συγκρούσεων και τη συμφιλίωση.
Χαιρετίζοντας το Φεστιβάλ ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλαος Κανελλόπουλος επισήμανε ότι ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2015 για να συμβάλλει ουσιαστικά στη διάδοση και εκπαίδευση της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, μέσα από δράσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια και συνέργειες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και αρχές. Την πίστη της στον θεσμό της διαμεσολάβησης εξέφρασε η αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (FICAC) Νίκου Μαργαρόπουλου.
Ένα τραγούδι για τη δύναμη της διαμεσολάβησης
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκε το τραγούδι «a chance for understanding» (μια ευκαιρία για κατανόηση) που δημιούργησε το ΑDR Hellenic Training Hub για να μεταφέρει, μέσω της μουσικής, το μήνυμα της δύναμης της διαμεσολάβησης ως ειρηνικού τρόπου επίλυσης διαφορών σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητες.
Το τραγούδι, που είναι διαθέσιμο στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=wfPlKBE7DcM) εμπνέει την ενσυναίσθηση και οι στίχοι του αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η διαμεσολάβηση είναι μια πορεία προς την επίλυση διαφορών, μια ευκαιρία για κατανόηση στο δρόμο για την εξεύρεση λύσης. Η μουσική και η οργάνωση παραγωγής είναι του Γιώργου Τζιαφέττα, οι στίχοι της Εύης Αυλογιάρη και του Νίκου Καραγιαννάκη και η παραγωγή του ADR Hellenic Training Hub. Το τραγούδι ερμηνεύουν οι Εύη Σιαμαντά και Γιώργος Φωκάς.
ΑΠΕ/ΜΠΕ