«Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την υπογείωση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ…»
Δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την πτώση των δένδρων στα ηλεκτροφόρα δίκτυα:
Με αφορμή τις καταστροφές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας από πτώσεις δένδρων σε δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ (πρώην ΔΕΗ), ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, η διασφάλιση της προσβασιμότητας και της βαδησιμότητας των ΑμεΑ στα πεζοδρόμια των πόλεων, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση των πόλεων αποτελούν προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
»Στην κατεύθυνση αυτή η κατάργηση των επικίνδυνων εναέριων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στις πόλεις πρέπει να αποτελεί βασική επιλογή και προτεραιότητα.
»Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια έχει ζητήσει από την Πολιτεία και την τότε ΔΕΗ, και νυν ΔΕΔΔΗΕ, την προώθηση και εκτέλεση έργων υπογείωσης όλων αυτών των δικτύων, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων, προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.
»Η πρόσφατη κακοκαιρία και οι χιονοπτώσεις έδειξαν πως δυστυχώς είχαμε δίκιο. Τα επικίνδυνα εναέρια δίκτυα ήταν η αιτία για πολλά δεινά! Έτσι, η κατάργηση των εναέριων δικτύων είναι επιβεβλημένη για μία σειρά σημαντικούς λόγους, όπως:
Για τη διαφύλαξη της ζωής και της δημόσιας υγείας, αφού επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι στα δίκτυα μέσης τάσης η ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικών πεδίων επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.
Οι παλαιοί αλλά και οι νέοι ξύλινοι στύλοι είναι εμποτισμένοι με τοξικά υλικά, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας παρατηρείται το φαινόμενο της ρευστοποίησης του υλικού επικάλυψης του ξύλινου στύλου.
Για την άρση των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν τα εναέρια δίκτυα σε στενούς δρόμους, ιδιαίτερα στις παλαιές λεγόμενες περιοχές των πόλεων, παρά την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας.
Για την απελευθέρωση από ‘‘περιττά εμπόδια’’ των κοινόχρηστων χώρων, όπως τα πεζοδρόμια καθώς και της διευκόλυνσης της βαδίσματος ειδικά των ΑμεΑ.
Για τη λειτουργική αναβάθμιση των πόλεων στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για την εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης.
»Επισημαίνουμε πως η εκτέλεση τέτοιων έργων υπογείωσης των δικτύων δεν μπορεί να γίνεται από τους δήμους και λόγω αρμοδιότητας και λόγω κόστους, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ που οφείλει να επωμιστεί και το ανάλογο κόστος, κι αυτό επιβάλλεται από το Νόμο 999/1979. Ωστόσο στο δήμο μας υλοποιήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υπογείωσης των ηλεκτροφόρων δικτύων αναλαμβάνοντας ένα υψηλό κόστος που καλύφθηκε από το δημοτικό ταμείο και ίδιους πόρους.
»Μέχρι σήμερα όποιος δήμος θέλει να προχωρήσει την υπογείωση των δικτύων χαμηλής και μεσαίας τάσης στο πλαίσιο έργων αναπλάσεων που εκτελεί, η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί παρανόμως την κάλυψη τους κόστους κατά 50% από τους δήμους. Αυτό είναι παράλογο, παράνομο και πρέπει να αλλάξει.
»Υγιείς, ασφαλείς, λειτουργικές και φιλικές πόλεις και εναέρια καλώδια είναι έννοιες και εικόνες ασύμβατες μεταξύ τους. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εντάξει την υπογείωση των εναέριων δικτύων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υποχρεώνοντας τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει τάχιστα στην εκτέλεση σχετικών έργων.
»Εάν δεν μπορεί να το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εδώ για να αναλάβει τα έργα με εξασφαλισμένες, όμως, τις χρηματοδοτήσεις και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».
Να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω εδώ και 20 χρόνια, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ως μέλος του ΔΣ της τότε ΚΕΔΚΕ προώθησε και πέτυχε ομόφωνες αποφάσεις της διοίκησης του κεντρικού οργάνου των δήμων, πιέζοντας την εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Νομο 999/1979, και να προχωρήσει σε εκτεταμένα προγράμματα υπογείωσης των δικτύων στα συγκροτήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.