Η Ινδία σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο…
Στη μάχη του κορονοϊού:
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ινδία κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε μια μέρα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 330.000, ενώ το σύστημα υγείας του ασιατικού γίγαντα καταρρέει, αντιμέτωπο με πλημμύρα ασθενών, ελλείψεις κι αλλεπάλληλα τραγικά δυστυχήματα.
Πέρα από το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κατέγραψε νέο ρεκόρ θανάτων στη χώρα, καθώς 2.263 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες.
Αξιωματούχοι στη βόρεια και στη δυτική Ινδία, όπως και στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά και τα αποθέματά τους σε οξυγόνο πλέον εξαντλούνται.
Σε νοσοκομείο σε προάστιο της Μουμπάι, 13 ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχασαν το πρωί τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά, στην πολλοστή τραγωδία σε δομή υγείας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με την COVID-19.
Για «τραγικό» συμβάν έκανε λόγο ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πρόσθεσε πως ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.
Δύο ημέρες νωρίτερα, προχθές Τετάρτη, τουλάχιστον 29 διασωληνωμένοι ασθενείς βρήκαν φρικτό θάνατο σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο σε νοσοκομείο στην πόλη Νασίκ.
Τουλάχιστον εννέα ασθενείς είχαν πεθάνει σε φωτιά στο νοσοκομείο στη Μουμπάι πριν από περίπου έναν μήνα, την 26η Μαρτίου.
Τα κρούσματα του προηγουμένου εικοσιτετραώρου ανήλθαν σε 332.730, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 314.835 που είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη. Πριν από αυτούς τους αριθμούς, το ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ανήκε στις ΗΠΑ, όπου είχαν καταγραφεί 297.430 μέσα σε μια ημέρα τον Ιανουάριο. Έκτοτε όμως, τα κρούσματα εκεί έχουν μειωθεί πολύ.
Στο Νέο Δελχί επιβεβαιώθηκαν πάνω από 26.000 μολύνσεις και 306 θάνατοι – με άλλα λόγια, διαπιστωνόταν ένας θάνατος κάθε πέντε λεπτά, ο ταχύτερος ρυθμός από την εκδήλωση της πανδημίας.
Το οξυγόνο για ιατρική χρήση και οι κλίνες στα νοσοκομεία αποτελούν ολοένα περισσότερο είδη εν ανεπαρκεία. Σε μεγάλα νοσοκομεία, έχουν αναρτηθεί ειδοποιήσεις που αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια για να γίνουν εισαγωγές ασθενών. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας για να φρουρούν αποθέματα οξυγόνου. Νοσοκομεία απευθύνουν εκκλήσεις να τους σταλούν επειγόντως ποσότητες για τους διασωληνωμένους ασθενείς τους. Πανομοιότυπες εκκλήσεις γίνονται εδώ και ημέρες.
Ο Μπραμάρ Μούχερτζι, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι πλέον μοιάζει να έχει διαλυθεί οποιοδήποτε κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας υπήρχε στην Ινδία. «Ο καθένας μάχεται για την επιβίωσή του και για να προστατεύσει τους αγαπημένους του. Είναι σκληρό να το βλέπεις», τόνισε.
Στο Νέο Δελχί, συγγενείς ασθενών που υπέκυψαν πηγαίνουν πλέον σε ανεπίσημα γραφεία τελετών, που κάνουν ομαδικές κηδείες και αποτεφρώσεις, καθώς ο τομέας αυτός υφίσταται επίσης κορεσμό.
Εν μέσω της ολοένα μεγαλύτερης απελπισίας, ακούγονται πλέον συνεχώς πιο δυνατά καταγγελτικές φωνές.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας επισημαίνουν από τις αρχές του μήνα ότι η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες καταλήφθηκαν από εφησυχασμό τον χειμώνα, όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα περίπου 10.000 την ημέρα και η κατάσταση έμοιαζε υπό έλεγχο. Περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, επιτράπηκαν μαζικές συναθροίσεις για γιορτές, για προεκλογικές συγκεντρώσεις…
Κατά τον πνευμονολόγο Ζαρίρ Φ. Ουντουάντια, μέλος της επιτροπής ειδικών η οποία συμβουλεύει την τοπική κυβέρνηση στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, η Ινδία «μείωσε την επαγρύπνησή της» κι αντί για μηνύματα που να εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, αυτό που ακουγόταν ήταν «αυτοσυγχαρητήριες ανακηρύξεις νίκης από μέρους των ηγετών μας, που πλέον αποδεικνύονται ύβρις», όπως τόνισε σε άρθρο του στην εφημερίδα Times of India.
Η κυβέρνηση του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, για να αποφύγει νέα παράλυση της οικονομίας, έχει αποκλείσει την επιβολή νέων lockdowns.
Παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ειδικά η εγχώρια «διπλή μετάλλαξη», συνέβαλαν στην επιτάχυνση του νέου κύματος, εκτιμούν αρκετοί ειδικοί.
Ο Καναδάς απαγόρευσε τις πτήσεις από την Ινδία, μιμούμενος τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη.
Η Βρετανία ανακοίνωσε πως εντόπισε άλλα 55 κρούσματα της ινδικής παραλλαγής, ή B.1.617. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα και τα ύποπτα κρούσματά της έχουν φθάσει τα 132.
Η Ινδία, μείζων παραγωγός εμβολίων, διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης έναντι του νέου κορονοϊού, όμως το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει λάβει εμβόλια παραμένει συγκριτικά μικρό.
Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω από την 1η Μαΐου. Όμως επιστήμονες αντιτείνουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.
«Η κακοδιαχείριση είναι τραγική. Για μια χώρα που είναι γνωστή ως το φαρμακείο του κόσμου, το να έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 1,5% του πληθυσμού αποτελεί αποτυχία που δεν τη χωράει ο νους σου», τόνισε ο Καουσίκ Μπασού, καθηγητής του πανεπιστημίου Κορνέλ και πρώην σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Ινδία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 186.920 νεκρούς επί συνόλου 16 εκατομμυρίων μολύνσεων.
ΑΠΕ/ΜΠΕ