Η Γερμανία έχασε τη δύναμη της
Ο διεθνής Τύπος αποδοκιμάζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από το Βερολίνο :
“Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της”, αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια κάθοδος της απόδοσης της Γερμανίας αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σκληρό lockdown. Ποια ειναι λοιπόν, η εντύπωση που έχει σχηματισθεί σε διεθνές επίπεδο έπειτα από την πρωτοφανή εσωτερική κρίση διαχείρισης την πανδημίας; Πώς χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος την τρέχουσα κατασταση;
Η Wall Street Journal, πρώτη από όλους, έγραψε ότι “Η Μέρκελ έχασε τη δύναμή της”. Ενώ, η ελβετική Νeue Zürcher Zeitung σημείωνε ότι: “η ‘πρωσική στάση’ που στην αρχή της πανδημίας φάνταζε αρετή έγινε πρόβλημα, όταν έπρεπε να οργανωθούν και να διανεμηθούν τα εμβόλια”. Μάλιστα, το κακό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας αντιπαραβάλλεται με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα που εμφάνισαν καλύτερους και ταχύτερους μηχανισμους διαχείρισης της κρίσης.
Παράλληλα, όλη αυτή η συνθήκη διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική γνώμη στον ελληνικό πληθυσμό ως προς τη γερμανική κυβέρνηση. Η Handelsblatt σημειώνει: “Στο μεταξύ το όνομα του βουλευτή Γκέοργκ Νουσνλάιν δεν είναι πλέον άγνωστο στην Ελλάδα. Το χάος του εμβολιασμού, το σκάνδαλο με τις μάσκες και η συνεχής διαμάχη κυβέρνησης και κρατιδίων για το λοκντάουν είναι μόνο τρεις ψηφίδες μιας αλλαγμένης εικόνας για τη Γερμανία στην Ελλάδα. Κάποτε τύχαινε σεβασμού, αν όχι αγάπης, για την τάξη και την αποτελεσματικότητά της, σήμερα πολλοί τη θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή.”
Την ίδια στιγμή, το Focus online αναφέρεται και στο ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα και στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας το προβάδισμα της Ελλάδας. “Όπως και στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται στην Ελλάδα για εδώ και κάποιες εβδομάδες (…) Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η Ελλάδα είναι μόνο μπροστά από τη Γερμανία σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασθέντων και με τις δύο δόσεις. Το 5,11% των Ελλήνων έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το 4,8%. Ωστόσο στη Γερμανία το 11,1% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, σε σχέση με το 9,84% των Ελλήνων. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες ξανά σύντομα”.
Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή κινδύνου.
Ανεσιάδου Ελένη