Εκεί που το καλημέρα λέγεται “εγουνόν”
Η Διεθνής Μέρα της Βασκικής Γλώσσας:
Το καλημέρα λέγεται “εγουνόν”, το καληνύχτα “γκαμπόν”, το ευχαριστώ “εσκέρικ άσκο”, το ναι “μπάι” και το όχι “εζ”. Δηλαδή; Στα βασκικά.
Η Διεθνής Ημέρα της Βασκικής Γλώσσας (Euskararen Nazioarteko Eguna) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης της Αυτόνομης Κοινότητας της Χώρας των Βάσκων το 1995 για να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της Βασκικής Γλώσσας, που θεωρείται «απομονωμένη γλώσσα», είναι δηλαδή μια φυσική γλώσσα που δεν εμφανίζει γενεαλογική συγγένεια με άλλες ζωντανές γλώσσες.
Η Βασκική Γλώσσα (Euskara) ομιλείται από περίπου 720.000 ανθρώπους στη Χώρα των Βάσκων, τη Νότια Γαλλία και σε περιοχές του ισπανόφωνου κόσμου.
Οι ρίζες της Διεθνούς Ημέρας της Βασκικής Γλώσσας ανάγονται στο 1948, όταν το 7ο Συνέδριο για τις Βασκικές Σπουδές αποφάσισε ότι «η ημέρα για τη Βασκική Γλώσσα θα εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου», που συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου Ξαβερίου, εκ των ιδρυτών του Τάγματος των Ιησουιτών, που καταγόταν από τη Βασκωνία και τα τελευταία του λόγια, προτού ξεψυχήσει, ήταν στα βασκικά.
san simera