Είναι ζοφερό το μέλλον του πλανήτη μας;
Παγκόσμια Ημέρα Γης :
Σήμερα 22 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα της γης και χρειάζεται πιο πολύ από κάθε φορά να θυμηθούμε τη σημασία της γης ως προς το μέλλον του πλανήτη γενικότερα. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, πως χθες έπειτα από 14 ώρες διαπραγματεύσεων και λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο των Παγκόσμιων Ηγετών για το Κλίμα, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα.
Ιστορική αναδρομή
Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος
Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωση της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το κλίμα σήμερα
Η πανδημία, αν και στο πρώτο κύμα και κατα τη διάρκεια του πρώτου λοκνταουν οδήγησε στη μείωση των ρύπων και του αποτυπώματος εξαιτίας των περιορισμών των μετακινήσεων, αυτό δεν κράτησε για πολύ. Εν αντιθέσει, πολλές κυβερνήσεις μιλούν για τον όρο “κλιματικός πρόσφυγας”, δηλαδή ο πολίτης που θα αναγκαστεί να αφήσει τη χώρα καταγωγής εξαιτίας των δυσχαιρών κλιματικών συνθηκών. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ δεν είναι λίγοι οι νέοι που πιστεύουν πως η νέα πανδημία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλίμα. Να επισημανθεί πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαιντεν επέστρεψε στην Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, από την οποία είχε αποσυρθεί ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ε.Α