“Γιορτή της Δημοκρατίας” τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Δημαρχείο
Δήμος Θεσσαλονίκης:
“Γιορτή της Δημοκρατίας» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα το 1974.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στον αίθριο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον «Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974», στους «Φίλους του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη» και στο πλήρωμα του Α/Τ Βέλος, ενώ η γιορτή θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη συναυλία.
«Στην Αθήνα γίνεται η Γιορτή της Δημοκρατίας από το ελληνικό κράτος, για να τιμήσει αφ’ ενός όλους αυτούς που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την πτώση της Χούντας και αφετέρου να μπορεί να θυμίζει, ότι η πατρίδα μας και οι έλληνες πολίτες, δρέπουν τα αγαθά της μεγαλύτερης περιόδου δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Με τη συμπλήρωση των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θέλουμε να έχουμε τη μέρα της Δημοκρατίας και στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει τη δική της θετική ιστορική αποτύπωση στον αγώνα για την πτώση της δικτατορίας. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη θεσμική αναγνώριση και τον θεσμικό εορτασμό με μία εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθούν άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ελευθερία τους, με διώξεις, βασανισμούς και φυλακίσεις», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Ο δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στην απόδοση τιμής στους αξιωματικούς του Βέλους, του ζωντανού μουσείου που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη και το οποίο, όπως είπε, έχει τη δική του ιδιαίτερη σημειολογική συμμετοχή στην αντιχουντική προσπάθεια. Και πρόσθεσε πως το μουσικό μέρος, με το οποίο θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση, περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν εκείνη την εποχή.
Ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως πυρήνας της εκδήλωσης είναι η ενότητα που επιδείχτηκε κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα. «Η αντιδικτατορική ενότητα είναι ο όρος που αγκαλιάζει τον Ελληνισμό ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές αφετηρίες. Αυτή είναι για μας και η βασική αρχή για το πώς πορευόμαστε: Η ενότητα όλων των δυνάμεων για το καλό της πόλης και της πατρίδας, η ενότητα όλων μας ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες κομματικές ή πολιτικές αναφορές. Αυτό που θέλουμε να βγει μέσα από αυτήν την εκδήλωση είναι ότι όσοι έδωσαν τη μάχη για να πέσει η χούντα ήταν Έλληνες και Ελληνίδες, από όλες τις κομματικές και πολιτικές παρατάξεις. Και νομίζω πως η Θεσσαλονίκη δικαιούται να στέλνει κάθε χρόνο αυτό το μήνυμα από το δημοτικό της Μέγαρο», υπογραμμίζοντας πως η Γιορτή της Δημοκρατίας «είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι η οργάνωση της γιορτής αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Η εκδήλωση αποδίδει τιμή σε όλους όσοι αντιστάθηκαν και αποτελεί μία ευκαιρία να αντιληφθούν οι νέοι άνθρωποι ότι η Δημοκρατία δεν είναι κεκτημένο, αλλά θέλει διαρκή εγρήγορση», τόνισε.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη κι ένας εκ των συμμετεχόντων στη συναυλία, ο θεσσαλονικιός ερμηνευτής Παναγιώτης Καραδημήτρης, ο οποίος ανέφερε πως το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια που υπηρετούν διαχρονικές αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία της σκέψης και της βούλησης. «Θα πούμε τραγούδια τα οποία εμψύχωσαν, τροφοδότησαν τους αγώνες των ανθρώπων που πολέμησαν την επταετία, αλλά και μετέπειτα τους αγώνες για την εδραίωση της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τον Παναγιώτη Καραδημήτρη στο μουσικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες της πόλης Κώστας Πρατσινάκης, Κώστας Φαλκώνης, Δήμητρα Αντωνακούδη, Νίκη Ντουσιοπούλου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Σάκη Κοντονικόλα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά.