Για να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση από «αποπαίδι» βασικός πυλώνας του αύριο
Σύσταση επαγγελματικής σχολής στη Θεσσαλονίκη:
Πρόταση για την από κοινού σύσταση επαγγελματικής σχολής στη Θεσσαλονίκη από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, κατέθεσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Γιώργος Βουτσινάς, κατά την επίσκεψή του στο ΒΕΘ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΒΕΘ, ο κ. Βούτσινος πρότεινε την άμεση υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για την έναρξη της υλοποίησης της σχολής, που αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ουσιαστική διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο του υπουργείου προβλέπεται η δημιουργία δράσεων και δομών, με στόχο η επαγγελματική εκπαίδευση από «αποπαίδι» να γίνει βασικός πυλώνας του αύριο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, ο κ. Βούτσινος τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μαθητείας- πρακτικής άσκησης που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, με ουσιαστική εκπαίδευση και σύγχρονο εξοπλισμό.
Εκφράζοντας τη θετική διάθεση του επιμελητηρίου για τη δημιουργία της σχολής, ο κ. Καπνοπώλης τόνισε ότι «τα επιμελητήρια έχουν αντιληφθεί από νωρίς τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόσο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μελών τους όσο και για την τόνωση της οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «την ίδια ώρα που η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, καλπάζει στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο προσωπικό».
Ως άκρως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την πρόταση ο περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κανελλίδης, σημειώνοντας πως «αναμφίβολα στις σχολές του ΟΑΕΔ μπορείτε να προτείνετε ειδικότητες, τις οποίες χρειάζονται οι επιχειρήσεις- μέλη σας προκειμένου να “τρέξουν” από την καινούργια χρονιά σχετικά μαθήματα, ωστόσο η σχολή, την οποία προτείνει ο κ. Βούτσινος θα αφορά και θα ελέγχεται από το ΒΕΘ».
«Τα τεχνικά επαγγέλματα χτίζουν το μέλλον μίας χώρας για αυτό και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στη νέα γενιά για να στραφεί σε αυτά. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα τεχνικά επαγγέλματα να ασκούν οι αδειοδοτημένοι τεχνίτες και όχι οποιοσδήποτε κάνει έναρξη στην εφορία», τόνισε από την πλευρά του ο α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Δημήτριος Βαργιάμης.
Την ανάγκη η μαθητεία να γίνεται με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε οι μαθητευόμενοι να μπαίνουν ουσιαστικά στην παραγωγική διαδικασία και να αποκτούν εμπειρία υπογράμμισε ο β΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Μακάριος Παπαδόπουλος, ενώ ο οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, Αναστάσιος Λυκάρτσης, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης προγραμματισμού για τη μαθητεία ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ποιες είναι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Τη δυσκολία των επιχειρηματιών να βρουν καταρτισμένους τεχνίτες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του τμήματος Βιοτεχνών του ΒΕΘ, Χρήστος Γκίνης.
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ