Βρετανικό πείραμα με rapid tests και χωρις καραντίνα
Τέλη Ιουνίου απελευθερώνονται :
Στις 21 Ιουνίου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προγραμματίσει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Για να ελεγχθεί η αποδοτικότητα αυτού του δυνητικού μέτρου, πρόκειται να διεξαχθεί μια κρατική έρευνα από τις 9 Μαΐου.
Μέχρι στιγμής ισχύει η δεκαήμερη καραντίνα για όσους έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Mε το πείραμα αυτό οι 40.000 συμμετέχοντες θα κάνουν καθημερινά για επτά ημέρες ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου. Όσο το τεστ βγαίνει αρνητικό θα μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού.
Στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς υπάρχει μεγάλο μερίδιο ανθρώπων που μένουν σε καραντίνα χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία του μηχανισμού «Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Test and Trace), ζητήθηκε σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να αυτοπεριοριστούν.
Θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό των μαθητών;
Παράλληλα, τίθεται επί τάπητος και το θέμα των εμβολιασμών των μαθητών, το οποίο είχε παγώσει λόγω των επιπλοκών στο εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή τη φορά συζητιέται από τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστεί η ηλικιακή ομάδα των 12 ετών και άνω με το εμβόλιο της Pfizer – BioNTech.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η αγορά 60 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων της Pfizer για περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο, στη φάση τουλάχιστον των κλινικών δοκιμών, κρίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό.
Μυστική συμφωνία με την ΑstraZeneca;
Σύμφωνα με στοιχεία της Telegraph, την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, φαίνεται πως υπήρξε μυστική συμφωνία Βρετανίας με την AstraZeneca, επιτρέποντάς της να παράξει επί βρετανικού εδάφους για λογαριασμό της Αυστραλίας, πάνω από 700 χιλιάδες δόσεις. Για αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια δόσεις που παράγονται στην Ινδία.