Από το Κατάρ σε Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδά
Άρχισαν ήδη οι κουβέντες για το επόμενο Μουντιάλ:
Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να βρίσκεται από χτες (3/12) στη φάση των «νοκ άουτ» αγώνων, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το επόμενο Μουντιάλ, το οποίο θα συνδιοργανώσουν Καναδάς, ΗΠΑ και Μεξικό το 2026 και το οποίο θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 48 ομάδων.
Το σύστημα διεξαγωγής και πώς θα χωριστούν αυτές οι 48 εθνικές ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας “The Guardian”, το «σενάριο» σχηματισμού 12 ομίλων των τεσσάρων ομάδων φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις για 16 ομίλους των τριών ομάδων.
Η θέση της FIFA αυτή τη στιγμή παραμένει για τους 16 ομίλους, έστω και αν άτυπα στην Ντόχα το σύστημα με τους λιγότερους ομίλους αρχίζει να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, κάτι που θα ήταν επίσης πιο εύκολο προς διαχείριση σε υλικοτεχνικό επίπεδο.
Την πρόκριση στη φάση των «νοκ άουτ» θα παίρνουν οι πρώτοι δύο από κάθε όμιλο, στις οποίες θα προστεθούν οι οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες από τα 12 γκρουπ (το ίδιο σύστημα που υιοθετήθηκε για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 24 ομάδων) για να… συμπληρωθούν οι 32.
Έτσι θα χρειαστούν 104 αγώνες -από 64 που διεξάγονται τώρα- και το τουρνουά θα έπρεπε να διαρκέσει λίγες μέρες ακόμη, μια επιλογή που δεν θα ήταν… ανεπιθύμητη για τους χορηγούς και κατά συνέπεια για τη FIFA.
Όμως, σε αυτό το τελευταίο σημείο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους συλλόγους, οι οποίοι θα έχουν παίκτες μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επίσης πιο κουρασμένους, δεδομένου ότι όποιος φτάσει στον τελικό θα δώσει οκτώ αγώνες, αντί για τους… κλασικούς επτά.
Οποιαδήποτε επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί μετά τις συνομιλίες που θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί έχουν ήδη εκφραστεί αμφιβολίες για τους ομίλους των τριών ομάδων, αφού ο τρίτος αγώνας θα μπορούσε να έχει χάσει το νόημά του, εάν οι ομάδες που προκρίνονται είναι ήδη γνωστές μετά τις πρώτες δύο αναμετρήσεις.
Ενώ οι όμιλοι των τεσσάρων, όπως επιβεβαιώθηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, είναι πολύ πιο… «σφικτοί», δεδομένου ότι κρίνονται την τελευταία αγωνιστική, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι τέσσερις ομάδες έχουν ακόμη πιθανότητες να περάσουν στον επόμενο γύρο ή να αποκλειστούν.
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ