Ανάγκη για μια ενωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την Κίνα
Ευρωκοινοβούλιο:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανόδου της Κίνας ως παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής υπερδύναμης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, τόνισε την ανάγκη για μια ενωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα:
“Δεν μπορούμε να μιλάμε με μία φωνή, καθώς υπάρχουν πολλαπλές φωνές εντός της ΕΕ, αλλά τουλάχιστον πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, είπε. Υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωκινεζικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί στο πρόσφατο παρελθόν λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, των δυσκολιών στην Λιθουανία και των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν, τόνισε ότι, παρόλο που η ΕΕ και η Κίνα βρίσκονται σε ανταγωνισμό, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με την Κίνα. Λόγω της τεράστιας επιρροής της στον κόσμο, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε μαζί της, παρότι δεν πρόκειται για δημοκρατία, τόνισε ο κ. Borrell. Η Κίνα δεν είναι Ρωσία. είναι μια υπερδύναμη που αναπτύσσεται, ειδικά στον παγκόσμιο νότο. Όσον αφορά την Κίνα, υπάρχουν τέσσερις τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: οι αξίες της ΕΕ, η οικονομική ασφάλεια, η Ταϊβάν και η Ουκρανία, κατέληξε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η άνοδος της Κίνας ως διεθνούς πολιτικού και οικονομικού παράγοντα, καθώς και των συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ, καθιστά ακόμη πιο σημαντική για την Ευρώπη τη διαχείριση των σχέσεών της με το Πεκίνο. «Για μένα, αυτό δείχνει ότι η αποσύνδεσή μας δεν είναι βιώσιμη, επιθυμητή ή ακόμη και πρακτική λύση για την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την εξάλειψη του κινδύνου ορισμένων σημαντικών και ευαίσθητων τμημάτων της σχέσης μας». Η Ευρώπη πρέπει να χαράξει τη δική της, διακριτή προσέγγιση που αφήνει επίσης περιθώρια συνεργασίας και με άλλους εταίρους, είπε. «Και το σημείο εκκίνησης για αυτό είναι η ανάγκη να έχουμε μια κοινή και πολύ ξεκάθαρη εικόνα των κινδύνων και των ευκαιριών στις σχέσεις μας με την Κίνα».
Μεταξύ των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο υπήρξε ομόνοια όσον αφορά την έκκλησή τους για μια αποτελεσματική, συνεπή και ενιαία στρατηγική για την Κίνα. Τόνισαν ότι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε σύγκρουση, αλλά η πολιτική μας θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαιότητα, τον αλληλοσεβασμό και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα και τις αξίες της, είπαν οι ευρωβουλευτές. Ορισμένοι επέκριναν την πρόσφατη δήλωση του γάλλου προέδρου σχετικά με την Ταϊβάν, θεωρώντας αφελή την αντίληψη ότι η Ταϊβάν δεν αφορά την Ευρώπη. Τόνισαν επίσης ότι η παράδοση όπλων στη Ρωσία και η αλλαγή του καθεστώτος στην Ταϊβάν δεν είναι ενέργειες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ. Στο πλαίσιο της καταπίεσης από την Κίνα των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην περιοχή Σινγιάνγκ, ορισμένοι βουλευτές παρότρυναν την ΕΕ να συνεχίσει να πιέζει το Πεκίνο να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι αυτά τα δικαιώματα δεν αποτελούν εκ των υστέρων σκέψη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά μέρος του πυρήνα της, όπως κατέληξε η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.