Αλαζονεία ή ρεαλισμός η προσφυγή σε τρίτες κάλπες;
Του Ζαχαρία Ζούπη*:
H δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι αν δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, τροφοδότησε την ιερά οργή της αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ πήρε στις τελευταίες εκλογές 40.79%. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί αναδεικνύονται δύο βασικά ευρήματα: Πρώτον η Ν.Δ εμφανίζεται με κεντρική τιμή το 41%, ποσοστό που έχει όμως εύρος πιθανών εκλογικών επιδόσεων από 38.2% έως και 43.8% (Metron Analysis) ή από 39.4% έως και 43%. Επομένως, μια τιμή γύρω στο 38%- 39% είναι μέσα στο εύρος ως πιθανή επίδοση.
Δεύτερον, δύο κόμματα (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ) εξασφαλίζουν την είσοδό τους με ποσοστά που δεν είναι οριακά πάνω από το 3% αλλά της τάξης του 4% – 5%. Ταυτόχρονα το ΜΕΡΑ 25 βρίσκεται στο 2.5%, ποσοστό που δείχνει ότι ίσως μπορέσει να καλύψει τη διαφορά που το χωρίζει από το κρίσιμο ποσοστό του 3%. Αν μπουν δύο ή τρία κόμματα μπορεί το άθροισμα των κομμάτων που θα βρεθούν εκτός Βουλής να κυμανθεί από 4% έως 6%. Ως γνωστόν, το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής καθορίζουν τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και βέβαια το εύρος της αυτοδυναμίας.
Εν ολίγοις μόνο με ένα ποσοστό πάνω από 40% μπορεί να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και αυτοδύναμη κυβέρνηση τετραετίας. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι με 40% και ένα 4% μόνο εκτός Βουλής, τότε θα έχει 154 βουλευτές, 4 λιγότερους από ότι είχε το 2019. Για να διασφαλίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντίστοιχη μ’ αυτή που είχε χρειάζεται 40% και ένα 8% να μείνει εκτός Βουλής.
Αυτή είναι η αλήθεια και όπως κανείς δεν μίλησε για παντοδυναμία τέσσερα χρόνια τώρα, έτσι και ακατανόητη είναι η συζήτηση περί παντοδυναμίας τώρα. Στην αντιπολίτευση γνωρίζουν τον εκλογικό νόμο και φαντάζομαι ότι επιδιώκουν να μειώσουν τα ποσοστά της Ν.Δ. Άρα είναι στους στόχους της να τη ρίξουν κάτω από το ποσοστό που πήρε και αν μπορούν και κάτω από το 40% ή και το 39%. Η ίδια η Ν.Δ κινδυνεύει από το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αφού εύκολα τροφοδοτείται χαλάρωση και εφησυχασμός. Ταυτόχρονα κινδυνεύει από απώλειες για παράδειγμα προς το ΠΑΣΟΚ αφού μπορεί ένα οριακό τμήμα ψηφοφόρων να νιώσει ότι μετά τη νίκη της 21ης Μαΐου όλα κρίθηκαν.
* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο liberal.gr/ Η αναδημοσίευσή του στο diontv.gr φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συντάκτη του