Ένα μήλο την ημέρα…τον κορονοϊό τον κάνει πέρα
ΟΗΕ 2021-Διεθνές έτος Φρούτων και Λαχανικών :
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2021 ως το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (IYFV 2021 ). Η Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organisation) είναι ο κύριος οργανισμός για τον εορτασμό του έτους σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς και φορείς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η ετήσια αφιέρωση δίνει την αφορμή σε παγκόσμιο επίπεδο να επιτευχθεί τόσο ενημέρωση σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην υγεία μας, όσο και συντονισμός των κρατών για την προώθηση μιας βιώσιμης ατζέντας κυρίως στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ συμπράττει με άλλα όργανά του προς αυτήν την κατεύθυνση. Το όργανο για δράσεις σχετικά με τη διατροφή εντός της δεκαετίας 2016-2025 και αυτό για την οικογενειακή καλλιέργεια εντός 2019-2028 αποτελούν βασικά μέσα που ωθούν στην ευαισθητοποίηση του πλανήτη προς την ουσία κατανάλωσης και παραγωγής φρούτων και λαχανικών καθώς και της αυξημένης σημασίας αυτών για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και διάσκεψη για τα διατροφικά συστήματα, όπου θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να γίνουν τα διατροφικά συστήματα πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο οι στόχοι των ΗΕ όσο και η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δίνει έμφαση στον ρόλο των διατροφικών συστημάτων, στην καταπολέμηση της πείνας, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ευαισθησία των διατροφικών συστημάτων. Ο υπερπληθυσμός, η αυξανόμενη αστικοποίηση, η στέρηση σε φυσικούς πόρους σε συνδυασμό με τα πολλαπλά και πολυδιάστατα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η αγροτική μόλυνση και η αλλαγή χρήσης γης, τα υψηλά επίπεδα απώλειας και σπατάλης τροφίμων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι τα βασικά αίτια αποσταθεροποίησης των διατροφικών συστημάτων.
Σημασία φρούτων και λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής. Προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα μία αφθονία θρεπτικών συστατικών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων από έναν αριθμό ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα δίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν την υγεία και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων. Επιπρόσθετα, είναι χαμηλά σε ενέργεια και φτωχά ή χωρίς λίπος και φυσικά είναι κατάλληλα για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Πανδημία και διατροφικά συστήματα
Φυσικά, η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε και τις ισορροπίες στα διατροφικά συστήματά. Αρχικά, λόγω του εγκλεισμού παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη μείωση κατανάλωσης τροφίμων καθώς μεγάλη μερίδα του κόσμου στράφηκε προς το junk food (γρήγορο φαγητό) ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον και οι οικονομικές ενισχύσεις για την προώθηση της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης περιορίστηκε αφού δόθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
https://www.youtube.com/watch?v=6CZ9mF8EaLI
Ανεσιάδου Ελένη