Έκθεση «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του»
Στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023:
Το ιδιαίτερο “κλικ” του φωτορεπόρτερ Νικόλα Γιακουμίδη μετέφερε στην εκπομπή Ξεκινάμε Μαζί της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης ο αδερφός του κι επίσης φωτορεπόρτερ Γιώργος. Αφορμή στάθηκε η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Photobiennale της πόλης. Ο Γιώργος Γιακουμίδης μίλησε για τον αδερφό του, ο οποίος έφυγε το 2022, μέσα από το έργο του. Ανέφερε το γεγονός ότι ο Νικόλας είχε τον δικό του τρόπο να κοιτάει το γεγονός και να το “αιχμαλωτίζει”. Πως ο Νικόλας τρεφόταν ουσιαστικά από την αδρεναλίνη του γεγονότος που κάλυπτε όπου και να πήγαινε.
Δείτε τον Γιώργο Γιακουμίδη ΕΔΩ
Μέρος του έργου του φωτορεπόρτερ Νίκου Γιακουμίδη, ο οποίος παρήγαγε εικόνες-σύμβολα, μαρτυρίες μιας ταραγμένης εποχής που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές, παρουσιάζεται στην έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, στις 6 μμ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Νίκος Καρράς, ο δημοσιογράφος Κώστας Καντούρης και ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της έκθεσης.
Η έκθεση «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023, την οποία επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.
Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως τις 30 Νοεμβρίου. Την επιμέλειά της είχε ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης.
Ο Νικόλας Γιακουμίδης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τις φωτογραφικές του διαδρομές το 1982. Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ποιότητα της δουλειάς του ήταν η αιτία της συνεργασίας του με τα μεγαλύτερα ξένα πρακτορεία όπως το Reuters και το Associated Press. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ήταν παρών και κατέγραφε με το φακό του τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, όπως οι σεισμοί σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, οι φωτιές στο Άγιον Όρος το 2003, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της G8 το 2003, οι φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 2006, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, την ελληνική κρίση.
Στην παρούσα έκθεση γίνεται μία προσπάθεια αναδρομής στο έργο του πρόωρα χαμένου Νικόλα Γιακουμίδη, χωρίς όμως να αποτελεί πλήρη παρουσίαση του έργου του. Αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση των πρωτότυπων αρχείων του συνιστούν τη βασική αιτία που απουσιάζουν πολλές εμβληματικές εικόνες του. Παρουσιάζεται όμως ένα ικανό δείγμα φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα και «σαλόνια» στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, όπως έγραψε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Φωτογραφία: Νικόλας Γιακουμίδης