Τρία φορτία με σιτηρά αναχώρησαν από την Ουκρανία
Σε εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης:
Τρία ακόμα φορτία με σιτηρά αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δύο πλοία αναχώρησαν από το λιμάνι του Χορνομόρσκ και ένα από την Οδησσό, μεταφέροντας συνολικά 58.000 τόνους αραβόσιτου.
Πρόκειται για το πλοίο Navistar με σημαία Παναμά και τελικό προορισμό την Ιρλανδία, το υπό σημαία Μάλτας Rojen, που κατευθύνεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το πλοίο Polarnet με τουρκική σημαία, που θα δέσει σε τουρκικό λιμάνι Καρασού της Μαύρης Θάλασσας.
Ταυτόχρονα ένα φορτηγό πλοίο, το Fulmar με σημαία των Μπαρμπέιντος, πλέει προς το λιμάνι του Τσερνομόρσκ για να φορτώσει δημητριακά, ανέφερε το υπουργείο.
Τα πλοία παρακολουθούνται από το Κέντρο Κοινού Συντονισμού που συστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην τουρκική πόλη.
Μέσω twitter, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντερ Κουμπρακόφ υποστήριξε ότι αναμένει πως οι εξαγωγές από τα ουκρανικά λιμάνια «θα σταθεροποιηθούν και θα γίνουν προβλέψιμες για όλους τους ενδιαφερόμενους στις διεθνείς αγορές».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία η οποία οδήγησε στη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών της από τη Ρωσία και στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως ιδίως τα μέταλλα, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times.
«Η συμφωνία αφορά την εφοδιαστική, την κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», εξήγησε ο Τάρας Κάσκα, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, στην οικονομική εφημερίδα. «Ποια η διαφορά μεταξύ των σιτηρών και του σιδηρομεταλλεύματος;», διερωτήθηκε ο κ. Κάσκα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν δύο χωριστές συμφωνίες, που επικυρώθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη και επιτρέπουν τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών που είχαν σταματήσει μετά τις 24 Φεβρουαρίου εξαιτίας του πολέμου, καθώς και εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, παρά τις δυτικές κυρώσεις.
euronews.gr