Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια οι ουκρανοί πρόσφυγες
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR):
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24/2, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης καταγγέλλουν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία. «Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.
Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, όπως δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν την Τρίτη να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια. «Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», τόνισε η Βέρεστσουκ.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν την Τετάρτη τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί. «Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσαούς σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.
«Η “μειωμένη δραστηριότητα” του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», πρόσθεσε ο Τσαούς.
Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. «Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», δήλωσε ο Ποβορόζνικ στην δημόσια τηλεόραση.
Τέλος, στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σεργκέι Χαμάλι. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι «εντοπίστηκαν» φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.
euronews