Το πτυχίο της Γοργόνας και πώς το αποκτά κανείς!
Γοργονο.... μαθήματα!:
Οι γοργόνες αυτό το καλοκαίρι, όχι μόνο βγαίνουν στη στεριά, αλλά ζουν ανάμεσα μας. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν μακριά πλούσια μαλλιά, ούτε μόνιμη ουρά με πολύχρωμα λέπια. Δυο εκπαιδεύτριες «γοργόνων» στη Χαλκιδική, έχουν βάλει τα δυο πόδια σε μια …ουρά, σε εκατοντάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, στους οποίους μαθαίνουν να κολυμπούν, όπως τα μυθικά παραμυθένια πλάσματα του βυθού.
Οι …γοργόνες της διπλανής πόρτας, μάλιστα, με τη λήξη των υδάτινων μαθημάτων παίρνουν και πτυχίο, καθώς το συγκεκριμένο καταδυτικό κέντρο είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως, που μπορεί να πιστοποιήσει την πρωτότυπη αυτή δεξιότητα.
Βουτώντας κάποιος μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα με τη στολή της γοργόνας νιώθει ότι είναι κάπου αλλού, ότι βυθίζεται στη μαγεία ενός παραμυθιού και μυείται στα μυστικά της αμφίβιας ζωής, λένε οι εκπαιδεύτριες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Γερασιμούλα Σταύρου, που μαζί με τη Μαρία Αναστασίου έχουν αναλάβει τα ταχύρρυθμα γοργονο-μαθήματα, σημειώνει πως όλες και όλοι μπορούν να γίνουν (για λίγο) …γοργόνες, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το έκτο έτος της ηλικίας τους.
«Ανάμεσα σε μια σειρά προγραμμάτων που παρέχουμε στο καταδυτικό κέντρο “OURANOUPOLI Scuba Diving Center by EYPHORIA” και αφορούν στην εκμάθηση κολύμβησης, είναι και αυτό με το μονοπέδιλο. Στην ουσία είναι το μισό κάτω μέρος μιας γοργόνας, όπου μπαίνουν τα πόδια σε ένα πέδιλο που αναγκάζει τον χρήστη του να κινείται έχοντας ενωμένα τα πόδια του όταν φορά την ειδική φανταχτερή ουρά», εξηγεί η κ. Σταύρου, δικηγόρος στο επάγγελμα, η οποία τα καλοκαίρια, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, εκπαιδεύει «γοργόνες».
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις οδηγίες των εκπαιδευτριών μπορεί κάποιος να αποκτήσει ορισμένες από τις δεξιότητες και κυρίως τη χάρη μιας «γοργόνας». «Ήδη, φέτος το καλοκαίρι έχουμε δώσει δεκάδες πτυχία. Ανάμεσά στους εκπαιδευόμενούς μας, μάλιστα, ήταν και μια κυρία 72 ετών, που πήρε πρόσφατα το πιστοποιητικό της γοργόνας», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Αναστασίου, ιδιωτική υπάλληλος. Γεννημένη στην Χαλκίδα και έχοντας αγαπήσει από μικρή το νερό, ασχολείται με την τεχνική κολύμβηση και τα τρία τελευταία χρόνια είναι εκπαιδεύτρια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Με το πέρας των μαθημάτων μπορεί κάποιος να κατεβάσει το πτυχίο του μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στη συσκευή του κινητού του ή να παραλάβει ένα τυπωμένο πιστοποιητικό από τον παγκόσμιο οργανισμό καταδύσεων PADI. Όσο για τις ικανότητες και τα προσόντα που πρέπει να έχει μια γοργόνα, σύμφωνα με τις δύο εκπαιδεύτριες, είναι αρκετό για αρχή η αγάπη για το νερό, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι μία απλώς διασκεδαστική δραστηριότητα, αλλά και εκπαιδευτική, καθώς μέσω του προγράμματος -ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, μαθαίνουν σωστούς τρόπους συμπεριφοράς μέσα στο νερό.
Ο αριθμός των μαθημάτων που απαιτούνται εξαρτάται από το επίπεδο του κάθε εκπαιδευόμενου. Ένας μέσος όρος είναι δυο με τρεις μέρες και κυρίως δουλεύεται η τεχνική του να κολυμπάς με ενωμένα πόδια. «Μόλις βάλουμε την ουρά στις υποψήφιες “γοργόνες”, διδάσκουμε κάποιες βασικές αρχές για το πώς πρέπει να κινούνται φορώντας την, γιατί η κολύμβηση με την ουρά είναι πολύ διαφορετική από τον συνήθη τρόπο που έχουμε μάθει να κολυμπάμε με τα δυο μας πόδια πάνω – κάτω. Στην περίπτωση της κολύμβησης γοργόνας, η κίνηση γίνεται ενιαία, οπότε μπαίνουμε σε μια διαδικασία να μάθουμε τη σωστή τεχνική και να χρησιμοποιεί ο ενδιαφερόμενος τον κορμό και τα χέρια», εξηγεί η κ. Σταύρου.
«Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν χρήση της αναπνοής με τη μάσκα ή τον αναπνευστήρα, πώς να αντιδρούν αν γεμίζει η μάσκα νερό, αν πάθουν κράμπα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης μέχρι και πώς μπορούν να ξεβουλώνουν τα αυτιά τους στον βυθό», συμπληρώνει η κ. Αναστασίου.
Το καταδυτικό κέντρο στην Ουρανούπολη είναι ένα από τα τρία πανελλαδικά που παρέχει την πιστοποίηση του παγκόσμιου οργανισμού και όπως λένε οι εκπαιδεύτριες δεν αλλάζουν με τίποτα τη χαρά και τη συγκίνηση κάθε φορά που βλέπουν μικρές και μεγάλες θηλυκές και αρσενικές «γοργόνες» να αποκτούν ικανότητες – δεξιότητες στην επιφάνεια και μέσα στο νερό και βέβαια ένα πρωτότυπο πτυχίο στο βιογραφικό τους!
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ