Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ
Στις 26 Απριλίου:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ με αφορμή την 26η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ υπενθυμίζει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με όσους λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας συνεχίζονται με σφοδρότητα στο έδαφος της Ουκρανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας σε έκταση, όπου λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια, με συνολικά 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχοντας ήδη τοποθετηθεί για το θέμα της εισβολής της Ρωσίας θέλει για μία ακόμα φορά να σταθεί στο πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι ένα πυρηνικό “ατύχημα”.
Μάλιστα, μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επισήμανε πως ήταν μία χαμένη ευκαιρία από ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα του Ακούγιου. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κατασκευάζεται πυρηνικό εργοστάσιο και στη “γειτονιά” μας, για το οποίο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία του. Πρόκειται για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που κατασκευάζεται από τη γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία (!) και μάλιστα πριν μερικούς μήνες το τουρκικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια κατασκευής και για τρίτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην εταιρεία Akkuyu Nuclear.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Κ. Καλογράνης: “Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια”
Σε δήλωσή του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε σχετικά: “Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι ο κίνδυνος ενός νέου Τσερνόμπιλ μόνο απίθανος δεν είναι. Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση ατυχήματος, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.
Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια και οφείλουμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να μην γίνει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας”.
Η Καταστροφή του Τσερνόμπιλ σε αριθμούς
– 2 μέρες για να μάθει ο κόσμος τα πάντα για την έκρηξη.
– 13 ημέρες χρειάστηκαν για να σβήσει ολοκληρωτικά η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο.
– 3.000 χρόνια πρέπει να περάσουν για να θεωρηθεί κατοικήσιμη και πάλι η περιοχή.
– 600.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και καθαρισμού εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.
– 8.400.000 άνθρωποι σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία) εκτέθηκαν στη ραδιενεργό ακτινοβολία.
– 520 επικίνδυνα ραδιονουκλεΐδια απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από τη χημική έκρηξη.
– 31 άνθρωποι πέθαναν επί τόπου από την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
– 155.000 τ.χλμ εδαφών σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μολύνθηκαν.
– 52.000 τ.χλμ γεωργικών εκτάσεων μολύνθηκαν με καίσιο-137 και στρόντιο-90, με ημιζωή 30 ετών και 28 ετών αντίστοιχα.
– 404.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.
– 5.000.000 άνθρωποι συνέχισαν να ζουν στις μολυσμένες περιοχές.
– 20.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυροειδούς καταγράφηκαν από το 1991 έως το 2015 μεταξύ ατόμων που ήταν κάτω των 18 ετών το 1986 και ζούσαν στις πληγείσες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.