To human trafficking (εμπορία ανθρώπων) “Συμβαίνει κι εδώ”
Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, οργανώνει ένα πλέγμα δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση της βίας και της εκμετάλλευσης των γυναικών. Μια από αυτές, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 18.30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Α21 και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης με θέμα “Συμβαίνει κι εδώ” σχετικά με την εκμετάλλευση των γυναικών ως μορφή εμπορίας ανθρώπων.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, στα σώματα ασφαλείας και τις αρχές, σε φοιτητές/τριες, σε νέους/ες και ευρύτερα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στοχεύει στην ενημέρωση για το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων σε μια προσπάθεια, αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμησή της.
To human trafficking (εμπορία ανθρώπων) είναι η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων, κυρίως, για τους σκοπούς της εξαναγκαστικής εργασίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα που πωλούνται, αγοράζονται και εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους, με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή, κάτω από απειλές σωματικής και ψυχολογικής βίας. To trafficking συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και χωριά, σήμερα!
Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ που ζουν υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας (Global Estimates of Modern Slavery, 2017). Η Α21 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με όραμα την κατάργηση της σύγχρονης δουλείας παντού, για πάντα. Η Α21 ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 γραφεία σε 14 χώρες του κόσμου. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης:
- Ενημέρωση των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων και μείωση της ζήτησης. Η Α21 δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, προς τη νέα γενιά, τους επαγγελματίες, το ευρύ κοινό, καθώς κα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Ταυτοποίηση διασωθέντων θυμάτων και απόδοση δικαιοσύνης. Η Α21 συνεργάζεται στενά με τις αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων, μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων 1109. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων στις δικαστικές διαδικασίες – εξασφαλίζοντας ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια.
- Φροντίδα και ενίσχυση των επιζώντων trafficking. Η Α21 μπορεί να προσφέρει σε επιζώντες και επιζήσασες εμπορίας ανθρώπων πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κ.α., σύμφωνα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες και με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα του επαναπατρισμού.