To φαινόμενο “Jonathan Galindo”
Τι κρύβεται πίσω από τον "Γκούφι" του διαδικτύου :
Το φαινόμενο Galindo ήρθε, προ ημερών και στην Ελλάδα και όλες οι αρμόδιες αρχές φαίνονται να είναι σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπισή του.
Ο Galindo εμφανίζεται με τη χαρακτηριστική μεταμφίεση του «Γκούφι» και σύμφωνα με πληροφορίες πίσω όμως από αυτά τα προφίλ με την αποκρουστική φωτογραφία, κρύβεται ένα άτομο που προσπαθεί να παρασύρει ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνα «παιχνίδια» με τελικό προορισμό ακόμη και την αυτοκτονία.
Οι λογαριασμοί που φέρουν το συγκεκριμένο όνομα και τη χαρακτηριστική φωτογραφία συνηθίζουν να προσθέτουν ανήλικους χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 8-12 ετών. Στα παιδιά αυτά, ο χρήστης των εν λόγω λογαριασμών, αναθέτει αποστολές και δοκιμασίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος στο σύνολό της.
Πιο συγκεκριμένα, οι προκλήσεις στην αρχή είναι αρκετά αβλαβείς π.χ ζητείται από τα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι αποστολές γίνονται πιο επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένων πράξεις αυτοτραυματισμού ή και αυτοχειρίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ίσως να ζητάνε από τα παιδιά να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτιρίου και να τερματίσουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ellinikahoaxes, δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία που να συνδέει το φαινόμενο με τον τραυματισμό ανηλίκων. Συμπληρώνουν, «όντως στα περισσότερα από τα διαθέσιμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν λογαριασμοί με το συγκεκριμένο όνομα και τις φωτογραφίες. Όμως αυτοί οι λογαριασμοί δεν συνδέονται με εγκληματικές συμπεριφορές, αλλά, αντιθέτως, δημιουργούνται στο πλαίσιο φάρσας μόλις το φαινόμενο λάβει διαστάσεις».
Από την άλλη,ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSIi) αποκάλυψε πως έχει στα χέρια του πληροφορίες για άτομο που ντύνεται σαν τον γκούφι, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει σε ελληνικά chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια «παιχνίδια»εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο καθώς δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την Μπλε Φάλαινα και το Momo.
Το παιχνίδι της Μπλε Φάλαινας άρχισε να κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες από το 2016. Το παιχνίδι αποτελείται από μια σειρά προκλήσεων που ανατίθενται από τους διαχειριστές στους παίκτες και έχουν διάρκεια 50 ημερών, με την τελική πρόκληση να απαιτεί από τους παίκτες να αυτοκτονήσουν. Το εν λόγω παιχνίδι συνδέθηκε με το διαδικτυακό bullying (cyber-bullying) και πήρε αρκετές διαστάσεις, με τις αρχές να εφιστούν την προσοχή των νέων αλλά και των γονέων. Για τους θανάτους που συνδέθηκαν με το παιχνίδι έγιναν δύο συλλήψεις, ένας απο τους δυο συλληφθέντες ομολόγησε πως έπεισε 32 παιδια να ενταχθούν στην ομάδα του και να ακολουθήσουν τις εντολές του.
Η πρόκληση Momo θεωρήθηκε ως μια νέα έξαρση της λεγόμενης πρόκλησης Blue Whale και εμφανίστηκε περιπου πριν από δύο χρόνια, το 2019. Παρομοίως, πολλά παιδιά παροτρύνθηκαν σε τραυματικές για αυτά πράξεις. Με το εν λόγω παιχνίδι έχουν συνδεθεί δέκα θάνατοι, ένας εξ αυτών στο Βέλγιο.
Συμβουλές για τον Galindo
“Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.Όπως αναφέρει το CSI Institute έπειτα από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.
Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Κύπρου, πρώτα και στη συνέχεια το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προχώρησαν σε ανακοινώσεις.
Στην Κύπρο η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς δεν έχει δεχτεί κάποια σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας.
Συμβουλές προς τους γονείς
Βασική συνισταμένη στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η σωστή στάση των γονέων, οι οποίοι οφείλουν να καταλάβουν αν συντρέχει κάποιο τέτοιο περιστατικό και να το καταγγείλουν άμεσα.
Παράλληλα, αν δεχθεί το παιδί πρόσκληση στο διαδίκτυο για συμμετοχή σε επικίνδυνα «παιχνίδια», σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή σε διαδικτυακές συζητήσεις, που το κάνει να αισθανθεί άβολα θα πρέπει ο γονέας να συμβουλέψει το παιδί ώστε, να κρατήσει αποδεικτικά στοιχεία (στιγμιότυπα οθόνης-screen shots), να αναφέρει, μέσω εργαλείων αναφοράς καταγγελίας, το περιστατικό και τα αποδεικτικά στοιχεία,να μπλοκάρει το άτομο (π.χ., προφίλ) ή τον αριθμό που το παρενοχλεί.
Επιπρόσθετα, προτείνουν να διατηρούν οι γονείς καλές σχέσεις με το παιδί τους ώστε να έχουν ποιοτική επικοινωνία, που να τους βοηθά να καταλαβαίνουν τη διαδικτυακή του δράση (διαδικτυακούς φίλους, ιστοσελίδες που επισκέπτεται κ.λπ.) και πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Να ελέγχουν τη συναισθηματική του κατάσταση, διερευνώντας αν υπάρχει κάτι το οποίο το απασχολεί και το δυσκολεύει συναισθηματικά.
Να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να ενημερώνουν για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο.
Τέλος, για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, μπορούν να συμβουλευτούν την πλατφόρμα (saferinternet4kids).
Γραμμή Βοήθειας Help-Line.gr: 210 6007686
Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο: SafeLine.gr
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188