Τα 2 σενάρια της Moody’s Analytics
Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία:
Η Moody’s Analytics εξετάζει τα δύο οικονομικά σενάρια για να αναλύσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας. «Το περιβάλλον είναι ρευστό και υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. Τα σενάρια δεν αποτελούν συγκεκριμένες προβλέψεις και η Moody’s θέτει πιθανότητες στα δύο σενάρια, την ταχεία επίλυση και τη μακροχρόνια σύγκρουση, σε 55% και 30%, ενώ στο ανοδικό σενάριο αποδίδει πιθανότητα 15%.
Σενάριο 1: Ταχεία επίλυση
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μια ταχεία επίλυση της εισβολής στην Ουκρανία με μια κατάπαυση του πυρός που θα εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες κηρύσσουν κυρώσεις κατά Ρώσων ιδιωτών, εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά τους να συνεργαστούν με τη διεθνή οικονομία. Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης κατά ορισμένων τομέων, ιδίως κατά των ορυχείων, παραγωγή και μεταφορά ορυκτών καυσίμων και το εμπόριο που σχετίζεται με την άμυνα.
Με γνώμονα την ενεργειακή της ασφάλεια, η ΕΕ σταθμίζει προσεκτικά τις επιλογές της, αλλά καθυστερεί επ’ αόριστον το Nord Stream 2. Η Ρωσία απαντά συνεχίζοντας την τρέχουσα στρατηγική της για μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διατηρώντας την πίεση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Η Ευρώπη προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια ρωσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλα μέρη του κόσμου και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο περαιτέρω σύγκρουσης, διατηρούν υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες χάρη σε ένα συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνουν αύξηση των προμηθειών ΥΦΑ, τη μετατροπή του άνθρακα σε φυσικό αέριο και την αξιοποίηση της αποθήκευσης. Μεσοπρόθεσμα, η μείωση της ρωσικής προσφοράς και η αύξηση της δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη επαναφέρουν τις τιμές του φυσικού αερίου στο βασικό επίπεδο.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ήπια, με το Brent να φτάνει τα 110 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το ευρωπαϊκό αέριο επηρεάζεται περισσότερο, φθάνοντας τα 35 δολάρια ανά εκατομμύριο BTUs. Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται ως αποτέλεσμα, με την Ευρώπη να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού, συνεχίζει την πολιτική σύσφιξης και ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πείθεται για την ανάγκη σύσφιξης και αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2022. Ο πληθωρισμός συμπιέζει τα διαθέσιμα εισοδήματα και το καταναλωτικό αίσθημα εξασθενεί, οδηγώντας σε μια μέτρια παγκόσμια ανάπτυξη.
Σενάριο 2: Παρατεταμένη σύγκρουση
Σε αυτό το σενάριο, καταλήγει η Moody’s, η νομισματική πολιτική αποκλίνει μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Στις ΗΠΑ, η Fed παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ξεκινά έναν πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας την έκτακτη φύση της κρίσης στην Ευρώπη, περνάει σε κατάσταση αναμονής. Η ΕΚΤ αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να παράσχουν δημοσιονομική στήριξη.