ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και την ενημέρωση του ΥΠΕΞ:
«Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η συμπεριφορά “τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα”, αυτή η εξωτερική πολιτική, η προσωποπαγής, δεν οφελεί τη χώρα, και είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές».
Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει τρία χαρακτηριστικά: «Πρώτον, συνιστά ανατροπή πάγιων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Ταυτόχρονα, με μια λογική που δεν είναι διεκδικητική, η λογική του πιστού και δεδομένου.
»Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μια ΙΧ πολιτική, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για την αγορά των 6 Ραφάλ και των πρόσθετων Ραφάλ στη ΔΕΘ, που την αγνοούσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ή οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα F35.
»Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι η αφήγηση παρά τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του Μωυσή πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη διάψευση αυτού του αφηγήματος έγινε στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία, που παραβιάζει τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο με τις παράλογες αιτιάσεις απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά και έχοντας στρατεύματα κατοχής σε τρεις χώρες, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ. Αυτή η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ό,τι ήθελε από τη Διάσκεψη αυτή. Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, και αυτοί που συμμετείχαν άμεσα στη Διάσκεψη αυτή, όπως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, χαρακτήρισαν δυσμενή εξέλιξη».
Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών συνεχίστηκε στις 10:45 με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο. Στη συνέχεια, στις 11:30 με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο, στις 12.00 με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, στις 12:30 με τους εκπροσώπους του ΜΕΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη, στις 13:00 με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και στις 13:45 με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος , μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η απόφαση αυτή επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο γεγονός έχει συζητηθεί και στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και προσέθεσε: «Μένω, λοιπόν, σε αυτό. Είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι μια απάντηση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, και επειδή αυτές οι δύο χώρες ήταν απρόθυμες πριν από την εισβολή να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ένταξή τους σε αυτό τον οργανισμό σημαίνει ότι αισθάνονται μια μορφή ισχυρής προστασίας.
Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, είχε την ευκαιρία επί αρκετή ώρα να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις εκεί, τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Προφανώς, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Και στο κλίμα που συνήθως γίνονται αυτές οι συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Δένδια, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και για ορισμένα πράγματα τα οποία δεν γνώριζα» σημείωσε επιπροσθέτως.
Ο Αντώνης Μυλωνάκης
«Η Ελληνική Λύση καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να προφυλάξει την εθνική μας κυριαρχία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Αντώνης Μυλωνάκης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Αντώνης Μυλωνάκης ανέφερε πως η Ελληνική Λύση είναι αρκετά προβληματισμένη και ανήσυχη για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σημείωσε πως οι τελευταίες ημέρες απογοήτευσαν και τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό.
Ο τομεάρχης της Ελληνικής Λύσης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκινήσει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να προφυλάξει την εθνική μας κυριαρχία και σημείωσε ότι «κάθε άλλο από αυτό, οφείλεται ή σε αδράνεια, ή σε αμέλεια, ή σε μια επιλογή διαφορετική».
Ειδικότερα, είπε πως η Σύνοδος Κορυφής (του ΝΑΤΟ) απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ακολουθητέα εξωτερική πολιτική όχι μόνο είναι προβλέψιμη, αλλά δεν προβλέπει η ίδια αυτά τα οποία θα γίνουν. «Είδαμε τον Ερντογάν, για άλλη μια φορά, να κερδίζει τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Κέρδισε όμως στην πραγματικότητα αρκετά. Είδαμε τον Αμερικανό Πρόεδρο που μέχρι πριν από λίγο καιρό υπόσχονταν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα μείνει έξω από το πρόγραμμα της αναβάθμισης και της αγοράς των F16 Block 70 και αναβάθμιση των ήδη 40 υπαρχόντων στην Τουρκία F16 Block 52 Advanced. Είδαμε μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις υπό ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ, να φέρνει στο προσκήνιο την άρση του εμπάργκο των οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών για την Τουρκία. Αυτό σημαίνει πολλά για τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Και, τέλος, είδαμε μια στροφή περίεργη του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι χθες έγιναν 147 υπερπτήσεις και παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου. Ποιες εννοεί ο Ερντογάν; Μήπως εννοεί τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά μας νησιά; Μήπως θεωρεί de facto ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι στη δική μας εθνική κυριαρχία; Αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Πρέπει να το δούμε γιατί αλλάζει την τακτική του ο Ερντογάν. Η τακτική του Ερντογάν μέχρι τώρα ήταν, απολογούμαστε για τις καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τώρα ερχόμαστε και εμείς κατηγορούμε την Ελλάδα ότι κάνει υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, δηλαδή πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ελληνικής Λύσης.
Περαιτέρω, ο κ. Μυλωνάκης είπε πως ένα θέμα το οποίο στεναχώρησε τον ελληνικό λαό είναι η «αβλεψία», η «παράβλεψη», «εξεπίτηδες έγινε;», γιατί είναι ένα ερωτηματικό αυτό με το γραφείο της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ που ενέκρινε το αίτημα από τον Σεπτέμβριο του ’21 της Τουρκίας για τουριστικούς σκοπούς, αλλά μέσα στους τουριστικούς σκοπούς κρύβονται κι άλλα πράγματα» και προσέθεσε: «Τι έκαναν οι Τούρκοι; Τούρκο-Αιγαίο, τουρκικό Αιγαίο, γεωγραφικός προσδιορισμός του Αιγαίου ότι ανήκει στην Τουρκία. Ο Φιλιππινέζος, ο Καναδός, ο Νορβηγός, ο πολίτης ο οποίος θέλει να έρθει διακοπές και βλέπει ένα πάρα πολύ ωραίο γαλάζιο πέλαγος, με πάρα πολύ ωραίες ακτές, ακτογραμμές μεγάλες, θα πάω λέει στο τούρκικο Αιγαίο. Και για 10 χρόνια κατοχύρωσαν οι Τούρκοι αυτό το πράγμα. Ζήτησε συγγνώμη ο κ. Γεωργιάδης. Ξέρετε κάτι; Από τότε που βγήκε η συγγνώμη, πέθανε το φιλότιμο. Τελείωσε το παραμύθι. Αυτά είναι πράγματα τα οποία έπρεπε και ο κ. Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, να τα έχει ελέγξει και όχι κατόπιν εορτής, και αυτό το οποίο λένε τώρα ότι θα προσφύγουμε για να το ακυρώσουμε, δεν γίνεται, διότι η προσφυγή ήταν τρεις μήνες μετά την αίτηση και δύο μήνες μετά την απόφαση. Άρα, μέσα Φεβρουαρίου έχει τελειώσει η προσφυγή. Να μην κάνουμε πράγματα, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δεν γίνεται τίποτα, αφήστε το και είδαμε τώρα πώς φέρνει αποτελέσματα. Παράγει αποτελέσματα καθετί που εμείς αφήνουμε».