Σύνοδος ΕΕ Ιουνίου: για να ενισχυθεί η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη φιλοδοξία
Οι ηγέτες πρέπει να την ενισχύσουν, εμβαθύνοντας και διευρύνοντάς την:
Το ΕΚ επικρότησε την απόφαση να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για Ουκρανία και Μολδαβία, αλλά ζήτησαν από τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση, ενισχύοντας την ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Ιουνίου με τον πρόεδρο Charles Michel και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές χαιρέτισαν την απόφαση για έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, όπως είχε ήδη ζητήσει το Κοινοβούλιο. Πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι ο δρόμος προς την ένταξη θα είναι μακρύς και θα απαιτήσει πολλές μεταρρυθμίσεις για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Τόνισαν δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να στηρίξει τις χώρες αυτές στο ενδιάμεσο, ακόμη και με στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με ορισμένους.
Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη δίκαιης μεταχείρισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στην απεμπλοκή της προσχώρησής τους, όπως έχει ήδη ζητήσει επανειλημμένα το Κοινοβούλιο στο παρελθόν. Όσον αφορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το κάλεσμα του Κοινοβουλίου για μια Συνέλευση με στόχο την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν την έλλειψη φιλοδοξίας που επέδειξε το Συμβούλιο εν προκειμένω, τονίζοντας ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ και του τρόπου λειτουργίας της είναι επείγουσα. Επέμειναν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητευτούν και ότι οι προσδοκίες τους πρέπει να εκπληρωθούν.
Πολλοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη για πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων προβλημάτων των τιμών της ενέργειας, των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, της αύξησης του πληθωρισμού και των επιπτώσεών τους στα νοικοκυριά – με ομιλητές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες να ζητούν τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, η προσχώρηση περισσότερων χωρών στον χώρο Σένγκεν και η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της.
|