Στον β’ γύρο μέσω Ουκρανίας και Ρωσίας
Προεδρικές εκλογές:
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία συγκρούστηκαν ως προς τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στη Ρωσία και την «εξάρτηση από τη Ρωσία, για την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί τη Μαρίν Λεπέν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντιμπέιτ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν αποτέλεσε την Τετάρτη (20 Απριλίου) την αφορμή για την αποσαφήνιση των θέσεων του καθενός σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη σχέση που πρέπει να διατηρήσουν η Γαλλία και η Ευρώπη με τη Ρωσία.
Αφού δήλωσε ότι «η επίθεση της οποίας η Ουκρανία είναι θύμα είναι απαράδεκτη», η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συντριπτική πλειονότητα των κυρώσεων κατά του καθεστώτος και των ρώσων ολιγαρχών. Μιλώντας απευθείας στον Εμανουέλ Μακρόν, η Λεπέν εξήρε «τις προσπάθειες να προσπαθήσουμε να βρούμε, στο όνομα της Γαλλίας, τα μέσα, τους τρόπους ειρήνης που αξίζουν να υποστηριχθούν».
Όμως, αν και δήλωσε ότι είναι υπέρ της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ο Μακρόν υπενθύμισε ότι οι ευρωβουλευτές του Rassemblement National είχαν καταψηφίσει το μέτρο. Έπειτα από επαλήθευση, το ψήφισμα για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία εγκρίθηκε στις 16 Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν τη Μαρίν Λεπέν ήταν πράγματι αντίθετοι. Σε άλλες ψηφοφορίες που ακολούθησαν, απείχαν.
«Η μόνη κύρωση με την οποία διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου», πρόσθεσε η υποψήφια της ακροδεξιάς, επισημαίνοντας τις «καταστροφικές συνέπειες για τους [γάλλους] ιδιώτες και τις εταιρείες» που θα συνεπαγόταν αυτό το μέτρο.
Ακροδεξιά «όμηρος» του Πούτιν
Ένα δυνατό σημείο της επίθεσης του απερχόμενου προέδρου ήταν η εξάρτηση που κατηγορεί την ακροδεξιά υποψήφιο ότι έχει προς το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, αυτό δεν θα επέτρεπε στη Μαρίν Λεπέν να είναι μια ανεξάρτητη πρόεδρος και απαλλαγμένη από κάθε εξωτερική επιρροή: «όταν μιλάς με τη Ρωσία, δεν μιλάς με άλλους ηγέτες, μιλάς με τον τραπεζίτη σου», είπε στην αντίπαλό του.
«Ήσασταν, νομίζω, μία από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς, ήδη από το 2014, που αναγνώρισε το αποτέλεσμα της προσάρτησης της Κριμαίας», ανέφερε λεπτομερώς ο Εμανουέλ Μακρόν, για να καταδείξει την άποψή του.
Μάλιστα το επίμαχο θέμα ήταν τα δύο δάνεια που το κόμμα της Λεπέν ή οντότητες που συνδέονται με αυτό έχουν συνάψει με ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα.
Το απόγευμα, ο αντίπαλος του ρωσικού καθεστώτος Αλεξέι Ναβάλνι είχε επίσης υπενθυμίσει ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς έλαβε δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα FRCB, η οποία, όπως είπε, είναι «ένα γνωστό πρακτορείο ξεπλύματος χρήματος που δημιουργήθηκε με την προτροπή του Πούτιν».
Το κόμμα του πατέρα της Μαρίν Λεπέν είχε επίσης λάβει δάνειο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας το 2017. Σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Mediapart, η κυπριακή υπεράκτια εταιρεία που χορήγησε το δάνειο θα συνδεόταν με τον Γιούρι Κουντίμοφ, πρώην διευθυντή της ρωσικής κρατικής τράπεζας VEB Capital.
Η Μαρίν Λεπέν αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν ότι είπε ψέματα και ότι παρενέβη για να εμποδίσει το κόμμα της να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες όταν ήταν υπουργός Οικονομίας. «Αστειεύεστε; […] Δεν παρενέβην ποτέ και το γνωρίζετε πολύ καλά», υπερασπίστηκε τον εαυτό του ο Μακρόν.
Σύμφωνα με έναν ειδικό πολιτικής επικοινωνίας με τον οποίο μίλησε η EURACTIV France, η ανταλλαγή απόψεων για τη Ρωσία «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Μαρίν Λεπέν, το ήξερε και δεν ήξερε πώς να την αποκρούσει», σημειώνοντας ότι συχνά «αισθάνεται άβολα» σε αυτή τη διαδικασία.
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr