Στις 16 Οκτωβρίου και για 15η φορά η “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα”
Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»:
Σε μια περίοδο που παρατηρούμε τα τροχαία δυστυχήματα να αυξάνονται το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», προετοιμάζει, για 15η συνεχόμενη χρονιά, τη σημαντική δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» προκειμένου να ενημερώσει τους οδηγούς και τους πολίτες γενικότερα, για την υπεύθυνη οδήγηση και τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατανάλωση αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουν.
Σε μια βραδιά, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, με το μήνυμα “Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει, ο Οδηγός της παρέας” οι ομάδες εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται σε πάνω από 40 πόλεις, πανελλαδικά, και σε τουλάχιστον 40 σημεία νυκτερινής διασκέδασης προτρέποντας τις παρέες να ορίσουν τον οδηγό της παρέας, που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιείται σε μεγάλες πόλεις και κύρια αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η διάδοση σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στους νέους ανθρώπους του μηνύματος ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει από το 2007 την εν λόγω εκδήλωση στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers» και την Ελληνική Αστυνομία, το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου και δεκάδες φορείς εθνικής και τοπικής εμβέλειας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πλέον θεσμό και πραγματοποιείται σε άριστη συνεργασία των Υπηρεσιών της Τροχαίας
με το Ινστιτούτο αναδεικνύοντας παράλληλα και το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δράση υλοποιείται ως εξής:
Εθελοντές του Ινστιτούτου βρίσκονται έξω από τα, επιλεγμένα κάθε χρονιά, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης για να ενθαρρύνουν τους νέους που προσέρχονται για διασκέδαση να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος, αφού αποδεχτεί τον τίτλο και φορέσει το ειδικό βραχιολάκι που θα του περάσουν οι εθελοντές στο χέρι, θα είναι υποχρεωμένος να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ. Κατά την έξοδό του από το κέντρο διασκέδασης ο Οδηγός της παρέας θα κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ που διενεργούν οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ., συχνά μαζί με κάποιον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει, ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι πόλεις στις οποίες συνήθως πραγματοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα»: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Πύργος, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άργος, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Χίος, Πάρος, Κως, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Βόλος, Λαμία, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ναύπακτος, Άρτα, Κόρινθος, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αίγιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Μέγαρα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο.
Ενδεικτικά στοιχεία και αποτελέσματα της 14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα που ήταν:
2.206 φιλικά αλκοτέστ – Περισσότεροι από 700 εθελοντές – 41 σημεία διασκέδασης – 34 πόλεις – 32 εθελοντικοί & τοπικοί φορείς – 10 χορηγοί με διάθεση προιόντων και υπηρεσιών τους (ACS, Coca Cola 3E, Chipita, Coffee Island, Δρόμος του Τσαγιού, European Profiles, Flax, Minos EMI, Μπισκότα Παπαδοπούλου, Unilever) – 8 συνεργάτες (Πανεπιστήμια Πατρών, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης και Civitas Destinations, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων – 6 συνδιοργανωτές (Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Κρήτης), 2 Υποστηρικτές (ΚΕΔΕ & Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), πλήθος κοινωνικών ομάδων εθελοντών και φορέων – 1 υποστηρικτής (ΕΝΕΑΠ) και τη συνεργασία του ΟΑΣΑ και της ΕΛ.ΑΣ.
Από τους 2206 που δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη δράση, με μέσο όρο ηλικίας 35,6 έτη, επέστρεψε το 72% (1595 άτομα) για τη διενέργεια φιλικού αλκοτέστ.
Στα θετικά είχαμε ποσοστό 86,8% να είναι ΚΑΤΩ από το όριο (84,1 % άντρες, 89,5% γυναίκες) ενώ στα αρνητικά είχαμε 13,2% να βρίσκεται ΠΑΝΩ από το όριο (15,89 % άνδρες, 10,45% γυναίκες) με Μ.Ο ηλικίας τα 38,2 έτη.
Οι πόλεις με τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ποσοστά ήταν: Άνδρος, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Τρίπολη όπου το 100%, όσων ελέγχθηκαν, βρέθηκαν κάτω από το όριο, και Άρτα, Καλαμάτα και Βόλος όπου το 97–98% όσων ελέγχθηκαν ήταν κάτω από το όριο.
Οι πόλεις με τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ποσοστά (συμμετέχοντες που δέχτηκαν να δεσμευτούν ως οδηγοί της παρέας αλλά βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν: Κατερίνη, Αθήνα και Φλώρινα με ποσοστά 43,5%, 38,5% και 34,5% αντίστοιχα. Ποσοστό ~ 3 φορές μεγαλύτερο από το Μ.Ο. της χώρας.