Στην ΕΕ το σκάνδαλο των υποκλοπών
Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης:
Οι ευρωβουλευτές, το Συμβούλιο και η Επιτροπή πρόκειται να συζητήσουν την πρόσφατα αναφερθείσα υποκλοπή των τηλεφώνων ελλήνων πολιτικών από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα Predator που έχει συγκλονίσει τη χώρα.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης (S&D), ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Η άρση της παρακολούθησης ήρθε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των υποκλοπών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα.
Νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και την Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), η επιτροπή διοργάνωσε συζήτηση για την Ελλάδα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους που έχουν γίνει στόχοι κατασκοπευτικού λογισμικού.
Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ελάχιστες αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρθηκε μόνο στον Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στους δημοσιογράφους που παρακολουθούνται, ούτε για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου) κατέθεσε αγωγή στον Άρειο Πάγο για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε πάντως τη νομιμότητα της καταγραφής και μίλησε για «υπηρεσιακό λάθος», αλλά απέφυγε και πάλι να αναλάβει την ευθύνη και αρνήθηκε να αιτιολογήσει την παρακολούθηση.
Ο πρωθυπουργός στοχοποίησε μάλιστα τον κ. Ανδρουλάκη και τον κατηγόρησε ότι εργαλειοποίησε το περιστατικό. «Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από μια ενδεχόμενη διαδικασία παρακολούθησης. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μπακάληδες ούτε από υδραυλικούς. Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη», δήλωσε.
«Αυτό που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη και τον βοήθησε να μπει σε ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία», είπε επίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το χρησιμοποίησε πολιτικά εναντίον της ΝΔ.
Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν σκωπτικό, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας σε σενάρια συνωμοσίας για να ξεφύγει από την αλήθεια. Σύντομα θα μας πει ότι εμείς βάλαμε την ΕΥΠ σε παρακολούθηση και ζητήσαμε την απόπειρα παγίδευσης με Predator».
Η αντιπολίτευση έσπευσε να σχολιάσει την απάντηση του πρωθυπουργού.
«Σε πλήρη απομόνωση, ο κ. Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε σήμερα σε μια κακόγουστη κρατική επίδειξη που θυμίζει τα καθεστώτα των φιλεύσπλαχνων μοναρχών. Σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, ο εγκέφαλος των υποκλοπών τόλμησε να πει ότι είναι «βαθύς δημοκράτης» επειδή επέτρεψε στους δημοσιογράφους να πάνε στη ΔΕΘ», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνήθηκε ότι ο Σπίρτζης μπορεί να παρακολουθείται από την ΕΥΠ εκτός από το Predator, αλλά επιβεβαίωσε ότι συντονίζει την επιχείρηση συγκάλυψης πίσω από τη δήθεν «μυστικότητα», διαφωνώντας με όλους τους συνταγματολόγους, ακόμα και με τους βουλευτές της ΝΔ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τον ολισθηρό του δρόμο, υπονοώντας εσωτερικούς εχθρούς και μειονότητες, λέγοντας ότι η εθνική ασφάλεια κινδυνεύει από τους υπεύθυνους «και όχι από τους μπακάληδες», προκειμένου να δικαιολογήσει την παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων και των δημοσιογράφων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
euractiv.gr