REPowerEU, ΑΠΕ και προσπάθειες για αποδέσμευση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
ΕΕ- Κομισιόν :
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, συνδυάζοντας την ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων.
Το σχέδιο μέτρων, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή του την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί συνέχεια των σχεδίων της Επιτροπής που περιγράφηκαν στις 8 Μαρτίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με την ονομασία REPowerEU, το σχέδιο του Μαρτίου αποσκοπούσε στην «εξάλειψη» της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο «πολύ πριν από το 2030» και στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα μέτρα παρακολούθησης που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν ένα μείγμα νόμων της ΕΕ, μη δεσμευτικών σχεδίων και συστάσεων που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας τα σχέδιά τους για τη δαπάνη του τεράστιου ταμείου ανάκαμψης COVID-19 της ΕΕ, ώστε να απελευθερωθεί περισσότερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση.
Η Επιτροπή αναμένει ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον εκείνων που απαιτούνται ήδη για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της ένωσης για το 2030, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του λογαριασμού της Ευρώπης για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Για να πρωτοστατήσουν στα σχέδια, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με τα σχέδια προτάσεων και τους αξιωματούχους της ΕΕ.
Οι στόχοι που συζητούνται περιλαμβάνουν στόχο για μερίδιο 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση για 40%, και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ κατά 13% έως το 2030 σε σύγκριση με την αναμενόμενη χρήση, αντικαθιστώντας την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για 9%.
Μεταξύ άλλων προτάσεων θα υπάρξουν τροποποιήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την επιτάχυνση των προθεσμιών αδειοδότησης ορισμένων έργων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και νέα συστήματα της ΕΕ για την έναρξη της ευρείας εξάπλωσης της ηλιακής ενέργειας και την ανοικοδόμηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
Οι Βρυξέλλες θα περιγράψουν επίσης σχέδια για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και την εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων, με την υποστήριξη νομοθεσίας που θα ορίζει ποια είδη υδρογόνου μπορούν να θεωρηθούν ανανεώσιμα.
Η ΕΕ θα περιγράψει επίσης τις δυνατότητες αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Νιγηρία, καθώς και τις υποδομές που απαιτούνται για την αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου – οι οποίες, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου, θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα δεσμεύουν εκπομπές δεκαετιών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.
euractiv.gr